Аналітики розповіли про цінову ситуацію на зернових ринках

У п’ятницю на чорноморських ринках спостерігалася низька фізична активність.

Про це повідомляють аналітики Agritel.

«За алжирським тендером уважно стежитимуть, щоб зрозуміти, чи буде Росія знову обрана для частини обсягів, що закуповуються. За період з 15 по 21 грудня експортне мито в Росії становитиме $91 за т для пшениці, $78,7 за т для ячменю і $54,4 за т для кукурудзи», — зазначили в Agritel.

У п'ятницю на європейському ринку зернових культур, чи то пшениця, ячмінь чи кукурудза, мало що змінилося. Активність на фізичному ринку знижується принаймні наближення кінця року, а логістичні проблеми багатьох вантажовідправників зберігаються.

Зазначається, що Алжир використовує цей відносний затишок для запуску нового тендеру на пшеницю. Відвантаження заплановано на 3 періоди з 15 січня до 28 лютого. На міжнародному ринку аналітики також відзначають закупівлю Японією трохи більше 260 тис. т борошномельної пшениці зі США чи Канади. Південна Корея, за чутками, придбала близько 60 тис. т фуражної пшениці в Індії.

Згідно з повідомленням, в Австралії збирання врожаю відбувається прискореними темпами і, за оцінками, завершено на 65/70%, при цьому врожайність небувала. Поки що неясно, який відсоток матиме кормова якість.

«Ціни на фуражний ячмінь мало змінилися, що підтримуються значним китайським попитом на французький сорт. Цілком імовірно, деякі справи вже зроблено для врожаю 2022 року. Ціни на кукурудзу залишаються стабільними, незважаючи на гарний урожай у Франції. Ціни на ріпак продовжують зростати, тоді як канола, як і соєва олія, зупиняються», — прокоментували експерти.

Крім того, тиждень на ринку США починається з незначних змін на попередніх торгах у Чикаго. Тільки пшениця трохи знижується.

Зазначається, що у п'ятницю ціни на пшеницю зростали на тлі пристойного попиту з боку Китаю, який орієнтований на кормові якості, віддаючи перевагу французькому та австралійському походженню. Проте ринок уважно стежить за врожаєм у південній півкулі, який, як очікується, буде рясним.

«Кукурудза знаходить підтримку як з боку китайського попиту, так і завдяки рекордному продажу Мексики минулого тижня. На ринку соєвих бобів сьогодні вранці мало що змінилося після різкого зростання, що відбулося за звітом USDA минулого четверга», — підсумували в Agritel.

Нагадаємо, що китайські покупці минулого тижня зробили великі закупівлі французької пшениці та ячменю, а також української кукурудзи та ячменю. За словами джерел, хоча загальні обсяги закупівель ще не відомі, імпортери отримали не менше кількох сотень тисяч тонн зерна із Франції та України.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus