Зміни цін на ринку зернових: пшениця впала в ціні, кукурудза та ячмінь — стабільні

Станом на 14 грудня ціни попиту на українську кукурудзу CPT глибоководні порти залишилась на рівні минулої п’ятниці — $260 за т. Завантаженість портів обмежує купівельну спроможність трейдерів.

Таку думку висловили аналітики компанії G.R. Agro.

«З початку сезону і до 13 грудня темпи експорту кукурудзи з України почали перевищувати торішні на 5%. Крім того, велика кількість пропозицій тисне на ціни. Трейдери в очікуванні свіжого попиту», — прокоментували експерти.

Гривневі ціни попиту CPT-порт у глибоководних портах на продовольчу пшеницю, за словами аналітиків, зменшились на 150 грн за т 2 класу та 3 класу у порівнянні з минулою п’ятницею, у доларовому еквіваленті зниження відбулось на $7 за т.

Зазначається, що тиск зі сторони зниженого попиту дещо компенсовувався затримками постачання через негоду. Курс гривні до долара продовжує падати ще з минулого тижня, та на сьогодні знизився до 26,88 грн/$ (-0,8% проти минулої п’ятниці).

«Достатній об’єм пропозиції продовольчої пшениці на другу половину сезону та великі очікування щодо виробництва в Аргентині та Австралії можуть виступати фактором тиску», — прогнозують в G.R. Agro.

Експерти акцентували, що на експортному ринку фуражної пшениці спостерігалося зниження цін під натиском сусідніх ринків.

За прогнозами аналітиків, сигнали зі сторони ринку пшениці та кукурудзи будуть направляти ціни на ринку фуражної зернової.

Згідно із повідомленням, станом на 14 грудня, ціни попиту на український ячмінь CPT глибоководні порти залишилась на рівні $270 за т проти минулої п’ятниці. Невеликий рівень пропозиції підтримує ціни. За словами аналітиків, обмежена пропозиція на ринку стримує зниження цін на фуражний ячмінь.

Нагадаємо, що збільшення прогнозу світового виробництва та запасів кукурудзи у 2021/22 МР у грудневому звіті USDA поки не призвело до різкого падіння цін, оскільки ринок отримав нові чинники підтримки у вигляді збільшення попиту з боку Китаю, виробників етанолу у США та підвищення цін на добрива.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus