Експерт розповів, як досягти балансу при внесенні азоту під кукурудзу

При внесенні основних добрив, які живлять кукурудзу, важливо не допустити їх дефіциту чи навпаки — надлишку. Внесення азоту (одного з основних макроелементів для формування врожаю) понад норму може негативно вплинути на доступність інших елементів живлення, а при дефіциті — нашкодить розвитку рослин.

Таку думку висловив відомий американський агроном і ґрунтознавець Ніл Кінсі у блозі «Як розпізнати дефіцит азоту на кукурудзі? Поради Ніла Кінсі» на Superagronom.com.

Читати по темі: Кукурудза не пробачає помилок. Юрій Лисак про тонкощі посіву

За словами експерта, внесення надмірної кількості азоту може призвести до зменшення кількості гумусу в ґрунті, блокування здатності рослини поглинати мідь та виведення кальцію.

«Тож, чим більше надлишкового азоту внесено, тим більше вапняку доведеться купити, щоб поповнити втрату кальцію», — повідомив Ніл Кінсі.

Він зазначає, що коли азот в дефіциті — у рослин спостерігається відмирання нижнього ярусу листків. В свою чергу, листки верхнього ярусу залишаються зеленими або частково зеленими з жовтими V-подібними плямами на кінчиках.

«Для отримання запланованого врожаю на кожен листок з проявом дефіциту потрібно додати 11 кг азоту, щоб задовольнити потребу. Для полів без зрошення та за умови, якщо ми маємо 3-4 уражених листки, оптимально буде внести 45-50 кг азоту з літака (бажано аміачну селітру або безпечну сечовину)», — каже Ніл Кінсі.

Експерт додав, що азот, який вносять після викидання волоті, потрапляє до рослини протягом 7 діб.

Читати по темі: Гроші на посівну: як зекономити обігові кошти та отримати додатковий дохід

Нагадаємо, за словами експерта, при виборі посівного матеріалу кукурудзи слід звертати увагу на дисбаланс за вологою. За даними NASA, наступний рік буде складним: прогноз на зиму вказує, що вона буде малосніжною та холодною.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus