Україна різко збільшила експорт яблук до Білорусі

Відразу в кількох сегментах ринку було відзначено різке зростання попиту, найбільше — на яблука.

Про це пише EastFruit.

Повідомляється, що після введення Білоруссю ембарго на постачання плодоовочевої продукції та інших продуктів харчування з країн ЄС з 1 січня 2022, попит на українську плодово-овочеву продукцію різко зріс.

«Для українського ринку та українських садівників це, звичайно, хороша новина. Адже щорічно Польща постачала на ринок Білорусі щонайменше 120 тис. т яблука, а в роки, коли реекспорт яблука до Росії був особливо активним, навіть понад 500 тис. т», — повідомляє економіст інвестиційного відділу The Food and Agriculture Organization (FAO) Андрій Ярмак.

За його словами, ситуація, що склалася посилює перспективи диверсифікації експорту і може призвести до уповільнення переходу України на сучасніші технології вирощування та на затребувані у світі сорти яблук.

«Звичайно, це дуже погана новина для ринку Польщі, де ціни на сорт «Айдаред» вже впали до рівня цін промислового яблука», — зазначає Андрій Ярмак.

За словами експертів Української плодоовочевої асоціації (УПОА), уже підписано договори з п'ятьма різними мережами супермаркетів в Білорусі.

«Нині ми вже підписали договори з п'ятьма різними мережами супермаркетів, які готові купувати українське яблуко для різних сегментів — від доступного до преміального», — повідомляють експерти УПОА.

Нагадаємо, список країн, які імпортують українські овочі та фрукти, стає більшим. Відтак лохину, яблука та картоплю експортуватимуть на нові напрямки, серед яких — Ізраїль, Китай, Єгипет, Туреччина та ОАЕ.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus