Польські фермери звинуватили Тараса Барщовського у заподіянні збитків на сумму 93 млн грн

Тарас Барщовский
Тарас Барщовський
Джерело фото: yagodovod.com

Низка польських садівників, які вирощують яблука, звинуватили українського бізнесмена Тараса Барщовського та його концерн у багатомільйонному шахрайстві. Бізнесмен нібито закуповував у польських фермерів яблука у промислових масштабах, але не заплатив за них.

Про це повідомляє польський телеканал Polsat.

Polsat не називає прізвища українського підприємця, який начебто не повернув гроші польським садівникам, та назву його концерну. Однак профільний портал польських садівників e-sadownictwo.pl стверджує, що мова йде про Тараса Барщовського і його компанію T.B.Fruit.

Польський фермер, Марцін Ґазда, розповів, що на 26 га утримує сади, а також скуповує фрукти й овочі, які згодом здає на переробку. Один із заводів, якому здавав врожай Марцін Ґазда, був в Аннаполі.

«Це великий завод з високою пропускною здатністю, і тут можна було швидко розвантажити вантажівки. Ми домовилися з компанією, що доставимо їм товар, і вони негайно переведуть нам гроші. Завод працював 3-4 тижні. Потім нам зателефонували і повідомили, що виплати затримуються»,  розповів фермер.

Луціан Зембек, син одного із постраждалих фермерів, який не може отримати від українського підприємця понад 800 тис. злотих (5,4 млн грн), розповів, що станом на початок грудня господарств і фірм, які скаржаться на невиплату грошей T.B.Fruit уже нараховується біля 20. Усі вони об’єднались і найняли адвокатів для відстоювання своїх прав у суді. Свої втрати польські фермери оцінюють у 14 млн злотих (93,5 млн грн). І хоча суд і став на сторону постраждалих фермерів, й зобов'язав відшкодувати заподіяні збитки, але рахунки фірми, яка переробляла яблука, виявились порожніми.

«Своєю чергою, правління концерну перебуває за кордоном, а зазначені заводи не працюють», — йдеться у матеріалі Polsat.

Журналісти Polsat на паркінгу заводу в Аннаполі зустріли групу людей, які, побачивши камеру, почали тікати. Виявилось, що це були працівники цього заводу. З одним із них журналісти поспілкувались.

«Ті, хто приймає рішення, які можуть надати інформацію, перебувають в Україні. Тут немає людини, яка б стала перед вашими камерами і сказала, що відбувається. Ми також чекаємо інформації заздалегідь, з України. Тому я не знаю, що буде і як це буде виглядати. Зараз завод не працює»,  пояснив неназваний співробітник компанії.

Не працює такий самий завод у Двікозах. 30 листопада окружна прокуратура у Любліні почала слідство.

Редакція сайту Latifundist.com звернулась до пресслужби T.B.Fruit за поясненнями та отримали відповідь, що офіційно компанія не коментує ситуацію.

Нагадаємо, що Україна різко збільшила експорт яблук до Білорусі.

 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus