Ринок насіння відчуває дефіцит якісного та доступного посівмату — думка

Ринок насіння в цьому році, як і ринок ЗЗР і добрив, відчуває дефіцит якісного та доступного посівного матеріалу. Поки насіння врожаю 2021 р. перебуває на доробці та калібруванні, в пересторозі перед незвіданим аграрії масово купують залишки минулих років.

Про це повідомляють спеціалісти UKRAVIT SCIENCE PARK.

Спеціалісти акцентують, що аграріям покладатися в такому випадку доводиться винятково на чесність та порядність постачальника. Адже якщо не дотримуватися оптимальних параметрів зберігання (температура, вологість тощо), навіть якісне елітне насіння за декілька місяців може перетворитися на сміття.

Фахівці «Інституту здоров’я рослин» акцентують, що не варто забувати й про протруйник, яким насіння було оброблене: за несприятливих умов він також піддається розпаду. І в такому разі його кількість не буде достатньою для ефективного контролю шкідників і хвороб.

UKRAVIT SCIENCE PARK зазначають, що окремою темою йде фальсифікація насіння соняшника, стійкого до певних хімічних груп гербіцидів (імідазолінонів чи сульфонілсечовин). Адже у випадку придбання та висіву такого посівного матеріалу помилка може коштувати дуже дорого. Тим паче, що ця проблема відома вченим Інституту не з чуток: в останні декілька років аграрії звертаються до них дедалі частіше через пошкодження соняшника гербіцидами.

«Якщо гібрид володіє високою популярністю, а в наявності його нема – не біда: не чисті на руку постачальники запросто можуть «перетворити» нікому не потрібне насіння на «зірку продажів. Тому посівний матеріал соняшника, який, згідно з інформацією від продавця, має володіти стійкістю до гербіцидів групи імідазолінонів, може виявитися не таким вже й стійким», — наголосив науковий співробітник «Інституту здоров’я рослин» Сергій Сальніков.

За його словами, які наслідок для рослин це — за декілька днів після обробки гербіцидами вони починають змінювати колір, втрачати тургор. Надалі посіви сильно пригнічуються, що негативно впливає на майбутню врожайність, а інколи й зовсім гинуть.

При підготовці до посівної кампанії Сергій Сальніков рекомендує неодмінно звернутися до «Інституту здоров’я рослин» і провести дослідження насіння перед сівбою на визначення посівних якостей (схожість, енергія проростання), вмісту протруйника на насінині та стійкості гібридів до імідазолінонів чи сульфонілсечовин. Так ви гарантовано убезпечите себе від неякісного посівного матеріалу і, відповідно, від потенційних збитків.

Нагадаємо, що в Україні разом із кліматом змінилися й підходи у вирощуванні кукурудзи: є розуміння районування окремих гібридів. Чим більше досліджень, тим більше шансів для забезпечення якісним насінням. І саме під його вирощування потрібно збільшувати площі.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus