Українські ґрунти зменшили родючість: результати дослідження

Зменшення родючості ґрунту спостерігається по всій території України. Найбільше деградація ґрунту спостерігається аграріями в Харківській, Сумській, Донецькій, Луганській, Чернігівській, Кіровоградській та Миколаївській областях.

Таку думку висловили спеціалісти «БТУ-ЦЕНТРу», під час онлайн-конференції «Національний виклик: деградація ґрунтів чи відновлення їх родючості», ініційованої компанією «БТУ-ЦЕНТР» у партнерстві з ГС «‎Органічна Україна»МХП, Global 100% Re і МІМ.

 «Протягом кількох місяців ми проводили масштабне соціологічне опитування сільгоспвиробників. Мета — дізнатися, чи знають наші аграрії про стан земель, на яких вони працюють, в якому вони стані, які проблеми вони мають на полях. Для наших агровиробників 3 це також можливість бути почутими державними органами, які опікуються ґрунтоохоронними питаннями», 3 зазначила комерційний директор «БТУ-ЦЕНТР» Тетяна Хоменко.

Зазначається, що на питання чи знають наші аграрії, що називається процесом втрати ґрунтом родючості 79% опитаних відповіли правильно — деградація.

Згідно із повідомленням, у зв'язку зі змінами клімату найбільше аграріїв, 30%, спостерігають зміну строків сівби, та 28% - зниження врожайності. Також 20% опитуваних спостерігають ознаки опустелювання, 15% відмітили, що добрива, стали гірше працювати і мають меншу ефективність.

Крім того, 70% аграріїв приділяють достатньо уваги стану ґрунту в їх господарствах та регулярно роблять аналізи ґрунту, переважно агрохімічний. 30% взагалі не мають достовірних даних про стан ґрунту в їх господарствах. Серед тих, хто регулярно робить аналіз ґрунту, 45% перевіряють лише кількість поживних речовин, ігноруючи показник кількості та співвідношення мікроорганізмів в ґрунті. Лише 2% аграріїв проводить аналіз мікробіоти.

«2% — це надзвичайно мало! Адже ми всі зараз говоримо про покращення біорізноманіття в ґрунті, ми говоримо про нарощення, збереження принаймні його родючості, а дані показники максимально важливі для того, щоб знайти причини і знайти вирішення цієї проблеми», — зауважила Тетяна Хоменко.

Спеціалісти «БТУ-ЦЕНТРу» відзнаили, що проаналізувавши чи спостерігають аграрії зменшення родючості у себе на полях за різних технологій вирощування, ми побачили, що 51% вже спостерігають процеси деградації на своїх ґрунтах. У розрізі підприємств за традиційною технологією землеробства спостерігають деградацію 65%, з тих, що вирощують за органічною технологією — 44%, за no-till — 5%. 50% українських агрохолдингів також відчувають результати деградації ґрунту.

«Зменшення родючості ґрунту спостерігається по всій території України. За результатами опитування найбільше деградація ґрунту спостерігається аграріями в Харківській, Сумській, Донецькій, Луганській, Чернігівській, Кіровоградській та Миколаївській областях. Близько 50% респондентів спостерігають зменшення родючості ґрунту в Чернівецькій, Закарпатській, Черкаській, Полтавській, Тернопільській, Рівненській, Одеській та Херсонській областях», — говорится в повідомленні.

Зазначається, що 36% аграріїв вважають, що сівозміна сприяє оздоровленню ґрунту. 27%  опитуваних вважають, що внесення мікробних препаратів сприяє відродженню родючості ґрунту. 26% аграріїв відмітили технологію обробітку.

За словами спеціалістів, найбільше аграрії для поліпшення свого господарювання потребують відшкодування витрат на засоби, які покращують родючість. За це проголосувало 57% опитуваних, а 37% назвали страхування державою посівів.

Нагадаємо, що за підсумками успішно проведених торгів в системі організатори зароблять до бюджетів різних рівнів понад 104,6 млн гривень при стартовій вартості лотів у майже 49 млн грн.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus