Індія призупиняє торгівлю ф'ючерсами на основні сільгосптовари для боротьби з інфляцією

Регулятор ринку Індії розпорядився припинити на рік торгівлю ф'ючерсами на ключові сільськогосподарські товари, оскільки найбільший у світі імпортер рослинних олій та великий виробник пшениці та рису намагається стримати продовольчу інфляцію.

Про це пише Reuters.

Зазначається, що найрізкіший крок Індії з моменту дозволу ф'ючерсної торгівлі в 2003 р. загрожує довірі ринку, ускладнюючи хеджування в період рекордно високих цін виробників через кілька тижнів після того, як фермери припинили протести, які призвели до скасування спірних реформ.

У своєму розпорядженні регулятор ринку наказав товарним біржам не запускати ф'ючерсні контракти на сою, соєву олію, сиру пальмову олію, пшеницю, рис падді, нут, зелений грам, ріпак та гірчицю протягом року.

Крім того, за існуючими контрактами на ці товари не буде дозволено нових позицій, додав регулюючий орган — Рада з цінних паперів та бірж Індії (SEBI).

За словами трейдерів, уряд, який зазнає сильного тиску з метою стримати зростання цін на продовольство напередодні ключових виборів у штатах на початку наступного року, хотів приборкати спекуляції, які могли б сприяти зростанню цін.

Згідно з повідомленням, цього року ціни на харчову олію в Індії досягли рекордів, що спонукало Нью-Делі в жовтні знизити податки на імпорт пальмової, соєвої та соняшникової олії. Але цей крок мав лише обмежений вплив, оскільки світові ціни залишаються високими та нестабільними.

«Прийнятий у понеділок захід ускладнює ведення бізнесу для імпортерів та торговців харчовими оліями, оскільки вони широко використовують внутрішні біржі для хеджування ризиків. Потік імпорту сповільниться в короткостроковій перспективі, оскільки трейдери не мають платформи для хеджування», — сказав головний виконавчий директор брокера та консультанта з харчових масел Sunvin Group Сандіп Баджоріа.

Згідно з повідомленням, дрібні покупці та торговці найбільше постраждають від цього кроку, оскільки він надасть їх ризику волатильності світових цін і знецінення рупії, сказав дилер однієї з міжнародних торгових фірм.

«Вплив на великі торгові будинки буде обмеженим. Вони хеджують через свої закордонні філії на Bursa Malaysia та Chicago Board of Trade. Дрібні трейдери не можуть. Їм потрібно кілька дозволів», — сказав він.

Читати за темою: Чому зернотрейдери не можуть стягнути збитки з українських фермерів?

Зазначається, що сильно постраждає місцева Національна біржа сировинних товарів та деривативів (NCDEX), яка отримує більшу частину свого обсягу від торгівлі сільськогосподарськими товарами.

«Соя, соєва олія, ріпак і нут були найактивнішими контрактами на NCDEX, і зупинка позбавляє біржу можливості генерувати значні обсяги, сказав чиновник. Мультитоварна біржа (MCEI.NS) не дуже постраждає, оскільки вона генерує більшу частину обсягу за рахунок металів та енергоносіїв», — пише Reuters.

Згідно з повідомленням, сукупний середньоденний оборот соєвої олії, соєвих бобів, ріпаку та нуту на NCDEX склав 12,7 млрд рупій ($167 млн) у 2021 р. Хоча ціни на сою після припинення торгів знизилися на 3,5% на спотовому ринку, торгові джерела кажуть, що заморожування ф'ючерсів, як очікується, повністю не вирішить проблеми продовольчої інфляції в Індії.

«Індія залежить від імпорту харчових олій, і внутрішні ціни диктуються світовими стандартами. Призупинення місцевих ф'ючерсів не вирішить проблему», 3 сказав дилер однієї з міжнародних торгових фірм у Мумбаї.

Нагадаємо, що експортні котирування на сиру олію з України впали до мінімального рівня з початку поточного сезону 2021/22 року (вересень-серпень) під тиском слабкого зовнішнього попиту та зниження котирувань на інші види рослинних олій.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus