Аграрії назвали банківський інструмент, дешевший за кредити

Вже декілька років поспіль загальний показник ринку авалювання векселів тримається на позначці у 5 млрд грн. Це означає, що серед аграріїв цей інструмент користується попитом.

Таку думку висловили експерти галузі в спецпроекті «Гроші на посівну: як зекономити обігові кошти та отримати додатковий дохід» на Latifundist.com.

Зазначається, аби процес оформлення авальованих векселів був швидким, спрогнозувати свої потреби та звернутися до банку краще заздалегідь — за 2-3 місяці.

«Цей процес, звичайно, займає деякий час. Масово аграрії приходять за послугою авалювання навесні. Але для встановлення відповідних ділових відносин з банком краще звертатися у листопаді-грудні, щоб навесні вже бути готовим до закупівлі у дистриб’ютора за допомогою авальованого векселя», — радить керівник напрямку вексельних операцій «ПУМБ» Олександр Камаралі.

За його словами,фінустанова встановлює максимальну суму, у межах якої аграрій може користуватись кредитними продуктами банка: від авалювання векселів до інвестиційних кредитів, залежно від виробничих потреб. Розмір же суми напряму залежить від фінансових показників компанії.

«Чому вексель? Можливо, вигідніше скористатися кредитом? Авальований вексель — дешевший банківський інструмент порівняно з класичним кредитуванням. А економія коштів на обслуговуванні залучених ресурсів — це дуже важлива перевага для будь-якого бізнесу», — зазначає голова наглядової ради агрохолдингу Ristone Holdings Вадим Нестеренко.

Погоджується з цією думкою і фінансовий директор Cygnet Agrocompanу Володимир Бондаренко, додаючи, що в останні декілька сезонів ставки на авалювання векселів перебували у діапазоні 2-4,5%.

«За таких ставок, навіть за умови дещо вищої ціни товару, вексельний розрахунок може бути вигіднішим, ніж передоплатні умови, що потребують залучення гривневого банківського кредиту зі ставкою 12-14% річних», — каже Володимир Бондаренко.

За його словами, валютний кредит можна залучити значно дешевше, ніж гривневий, — під 3-6% річних. Проте цей спосіб передбачає утримання курсового ризику до осені, що може бути критично аграріїв, продукція яких не має прив’язки до валюти.

Однак, перед тим, як обирати авальований вексель чи кредит варто проаналізувати і порівняти переваги кожного з них, повідомляє Олександр Камаралі.

«Тому, щоб правильно та коректно визначити найвигідніший фінансовий продукт, для розрахунку крім його вартості, треба ще враховувати суму дисконту від дистриб’ютора. Коли порівняємо всі ці показники, то побачимо, який фінансовий інструмент кращий», — додає Олександр Камаралі.

За словами фінансового директора Cygnet Agrocompanу Володимира Бондаренка, на вартість товару від дистриб’ютора дійсно впливає спосіб оплати. Найдешевшу ціну він пропонує на умовах 100% передоплати, але така форма оплати зазвичай потребуватиме від агрокомпанії залучення банківського кредиту, за який стягуватиметься відсоткова ставка.

Нагадаємо, аграрії планують посівну кампанію 2022 року. А оскільки однією з передумов одержання високих врожаїв є використання для сівби якісного насіннєвого матеріалу з високими сортовими та посівними показниками, вчені рекомендують попередньо дізнатися, наскільки якісне насіння буде висіяне під врожай наступного року.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus