Аргентина обмежила експорт кукурудзи та пшениці у спробі стримати зростання цін

Уряд Аргентини в п'ятницю обмежив обсяг експорту кукурудзи та пшениці в сезоні 2021/22, щоб запобігти нестачі зерна на внутрішньому ринку та знизити зростання цін на продовольство в країні, яка бореться з високою інфляцією.

Про це пише Nasdaq з посиланням на Reuters.

Уряд заявив, що експорт кукурудзи буде обмежений до 41,6 млн т, а пшениці — 12,5 млн т. Південноамериканська країна посідає друге місце у світі з експорту кукурудзи і є ключовим світовим постачальником пшениці.

«Це виглядає відносно м'яко, враховуючи, що у попередньому сезоні експорт склав 39,8 млн т кукурудзи та 11,2 млн т пшениці, хоча прогнози виробництва на врожай 2021/22 МР вищі. Це робиться для того, щоб ми не поставили під загрозу постачання на внутрішній ринок», — сказав міністр сільського господарства Хуліан Домінгес.

Зазначається, що цього року уряд Аргентини провів інтервенції на продовольчому ринку на тлі вперто високої інфляції, яка нині становить понад 50% на рік. На початку року воно обмежило експорт яловичини, що викликало напруженість у відносинах із фермерським сектором.

Зернова біржа Буенос-Айреса прогнозує врожай кукурудзи та пшениці у 2021/22 МР на рівні 57 млн ​​т та 21 млн т відповідно, порівняно з 52,5 млн т та 17 млн ​​т у попередньому сезоні.

Зазначається, що до середи агроекспортери зареєстрували 15,5 млн т експорту кукурудзи в сезоні 2021/22 МР та 9,1 млн т пшениці, згідно з офіційними даними.

«Цей крок знаменує собою нове втручання пероністського уряду президента Альберто Фернандеса в сільськогосподарський сектор, який є основним двигуном аргентинської економіки та ключовим джерелом іноземної валюти, якої країна гостро потребує», — йдеться у повідомленні.

Згідно з повідомленням, уряд також послабив обмеження на експорт яловичини, хоча нові обмеження на зерно можуть спричинити ще більше невдоволення.

«Формальні чи неформальні саморегулювання, чи ця квота на пшеницю та кукурудзу шкодять країні та шкодять усім нам. Цей крок призведе до «штучного надлишку пропозиції», — сказав президент Аргентинського сільського товариства Ніколас Піно.

Густаво Ідігорас, президент Аргентинської палати з експорту зерна, сказав агентству Reuters, що цей крок не є ідеальним, але його тон досить стриманий.

Нагадаємо, що регулятор ринку Індії розпорядився припинити на рік торгівлю ф'ючерсами на ключові сільськогосподарські товари, оскільки найбільший у світі імпортер рослинних олій та великий виробник пшениці та рису намагається стримати продовольчу інфляцію.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus