Названо спосіб, як реалізовувати продукцію у період максимально високих цін

Перевага авальованого векселя як інструменту в агробізнесі в тому, що він дає можливість здійснювати реалізацію продукції у період максимально високих цін на неї.

Таку думку висловив голова наглядової ради агрохолдингу Ristone Holdings Вадим Нестеренко у спецпроекті «Гроші на посівну: як зекономити обігові кошти та отримати додатковий дохід» на Latifundist.com.

За його словами, ще однією перевагою векселя називають те, що він дає можливість здійснювати реалізацію продукції у період максимально високих цін на неї, отримавши від постачальника товару відстрочку платежу.

«Для АПК, з його розтягнутими за часом виробничими циклами, це дуже важливо. Також використання авальованого векселя підтверджує надійність ділової репутації холдингу. Адже, якщо за його фінансові зобов'язання готова заручитись солідна фінансова установа, це наочний показник того, що холдинг успішний і платоспроможний», — зазначає Вадим Нестеренко.

За словами експерта, є кілька причин звернення до цих цінних паперів. По-перше, нівелювання валютних ризиків, які є істотним чинником для підприємств АПК. По друге, можливість використання фінансового інструменту за низькою вартістю обслуговування.

«Загалом нині авальовані векселі дають можливість здійснювати продаж своєї продукції у період найбільш вигідної цінової пропозиції», — пояснює Вадим Нестеренко.

Експерт зазначає, що номінований у гривні вексель, на відміну від валютного банківського кредиту чи товарного кредиту, який переважно також прив’язаний до долара, не несе в собі курсових ризиків на момент його погашення.

За його словами фіксація валютного курсу відбувається на момент першого платежу. Це дозволяє уникнути додаткових витрат у разі можливого зростання валютного курсу на момент остаточного розрахунку.

«Недоліків використання векселя з авалем я не знаходжу. Навпаки, бачу у ньому досить ефективний інструмент не лише з позиції фінансово-господарської діяльності, а й з погляду формування репутації холдингу як надійного, відповідального та платоспроможного партнера», — пояснює експерт.

Зазначається, що за допомогою авальованого векселя агровиробник може розподіляти фінансові потоки. За необхідності агровиробник може частково розрахуватись грошима, а частково — авальованими векселями.

«Є такі групи товарів, які дистриб’ютори не готові відвантажувати на умовах товарного кредиту або вексельного розрахунку. Найчастіше — це паливно-мастильні матеріали. Тоді, щоб не брати кредит у банку, обігові кошти спрямовуються на цю статтю витрат, а інші товари закуповуються за допомогою авальованого векселя», — пояснює керівник напрямку вексельних операцій «ПУМБ» Олександр Камаралі.

За словами експерта, серед деяких клієнтів присутня практика, коли придбання товару здійснюється за вексельною формою розрахунку, а власні кошти спрямовуються на депозит. Тобто аграрій формує собі «подушку ліквідності» на випадок непередбачуваних обставин.

«У той час, коли витрати за обслуговування аваль векселя складають у середньому 3% річних, 7% річних за депозитом здатні згенерувати навіть додатковий дохід аграріям», — додає експерт.

Нагадаємо, Україна отримала €300 млн від Світового банку, зокрема, на підтримку аграріїв. Рада виконавчих директорів Світового банку схвалила другу позику на розвиток політики відновлення економіки для України. 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus