Китайський попит підтримує ціни на українську кукурудзу — аналітики

Експортні котирування на українську фуражну кукурудзу ослабли під впливом слабкого зовнішнього попиту, проте попит китайських імпортерів обмежує подальше зниження цін.

Про це пише Refinitiv Agriculture у Telegram.

Зазначається, що ціни пропозицій щодо постачання кукурудзи з України в січні-лютому втратили $2-3 за т і знизилися до $272-274 за т FOB під впливом слабкого зовнішнього попиту, обмеженого переважно покупцями з Китаю. Пропозиції щодо постачання кукурудзи великими Panamax-партіями знизилися до $275-277 за т FOB.

Згідно з повідомленням, велика пропозиція кукурудзи призвела до того, що премія за постачання до Китаю скоротилася до $1 за т порівняно з $2 за т на початку грудня. Іноді угоди з постачання до Китаю укладаються навіть без премії.

«На тлі очікуваного рекордного врожаю кукурудзи головним питанням для українського ринку було, чи Китай закуповуватиме кукурудзу. І це сталося», — сказав один трейдер із Києва.

За даними моніторингу Refinitiv, експортні СРТ ціни на українську кукурудзу перебували на рівні $258-265 за т для постачання в січні. Трейдери були готові підвищувати закупівельні ціни на $2-3 за т для забезпечення покриття експортних контрактів у період новорічних та різдвяних свят.

Один із трейдерів зазначив, що ажіотажний попит на перевезення зернових автотранспортом на тлі дефіциту залізничних вагонів та високої вартості їх оренди призвів до зростання ставок на перевезення наприкінці поточного року.

Нагадаємо, що Україна в 2021 р. отримала новий рекордний врожай за всю історію незалежності — понад 107 млн т зернових та олійних культур. Тож жодних підстав для можливого обмеження експорту пшениці немає, а такі інформаційні повідомлення є черговим витком інформаційної війни супроти нашої країни.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus