Китай утримує більше 50% світового запасу зерна — експерти

Китай накопичує понад половину світових запасів кукурудзи та інших зернових культур, що призвело до різкого зростання світових цін.

Про це пише NIKKEI Asia.

Повідомляється, що Cofco Group, велика китайська державна компанія з виробництва продуктів харчування, управляє однією з найбільших у Китаї баз зберігання продовольства, розташованої в порту Далянь. У величезних сховищах зберігаються бобові та зерно, зібрані в країні та за ввезені з-закордону.

«Китай підтримує свої запаси продовольства на «історично високому рівні». Наші запаси пшениці можуть задовольнити попит протягом півтора року», — заявив представник Державного управління продовольчих та стратегічних резервів країни Цинь Юйюнь.

Згідно з даними USDA, в першій половині 2022 року очікується, що Китай матиме 69% світових запасів кукурудзи, 60% — рису та 51% — пшениці.

Зазначається, що у 2020 році Китай витратив $98,1 млрд на імпорт продовольства, що в 4,6 раза більше, ніж десятиліттям раніше. За останні 5 років імпорт сої, кукурудзи та пшениці до Китаю виріс у понад 20 разів завдяки активним закупівлям у США, Бразилії та інших країнах. Імпорт яловичини, свинини, молочних продуктів та фруктів підскочив до 5 раз.

В ООН зазначають, що ціни на продовольство зросли приблизно на 30% у порівняні з минулим роком.

«Однією з причин зростання ціни є накопичення запасів у Китаї», — сказав президент Інституту дослідження природних ресурсів Акіо Шібата.

Повідомляється, що Китай імпортує більше зерна та інших продуктів харчування, оскільки внутрішнє виробництво не встигає за споживанням. У той час як попит на корми для свиней та іншої худоби зростає на тлі економічного зростання збільшується.

«Продуктивність сільського господарства в Китаї низька через розосередження сільськогосподарських угідь та забруднення ґрунту. Обсяг сільськогосподарського виробництва продовжуватиме скорочуватися залежно від міграції фермерів до міських районів», — зазначив експерт із сільського господарства Китаю Горо Такахасі.

Нагадаємо, азійські трейдери зіштовхнуться із дефіцитом якісної пшениці з Австралії. Сильні опади, спричинені кліматичним явищем Ла-Нінья у листопаді, призвели до значного зниження якості зернових.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus