Високі ціни на рослинну олію можуть ще більше прискорити інфляцію

Несприятлива погода для світових виробників олійних культур підштовхує ціни на ріпак і канолу до нових рекордів та посилює занепокоєння з приводу продовольчої інфляції.

Про це пише видання The Taipei Times з посиланням на Bloomberg.

Зазначається, що ф'ючерси вже деякий час перебувають на підйомі після того, як минулорічний урожай у Канаді та Європі постраждав від палючої посухи та скорочення посівів, що призвело до скорочення світових запасів ріпаку до чотирирічного мінімуму.

Крім того, зростає занепокоєння постачанням конкуруючих рослинних олій: спекотна і суха погода підкосила перспективи сої в Південній Америці, а повінь вдарила по підприємствах пальмової олії в Малайзії.

Видання акцентує, що оскільки нещодавнє ралі сирої нафти також сприяло зростанню попиту на культури для виробництва біодизеля, ф'ючерси на ріпак у Парижі та ріпак у Північній Америці досягли у п'ятницю нових історичних максимумів. За останній рік ціни на ріпак зросли майже вдвічі.

«Ситуація справді напружена, і покупці все ще є», —  сказав Артур Портьє, аналітик паризької компанії Agritel, яка займається консультаціями в галузі сільського господарства.

Згідно із повідомленням, ф'ючерси на ріпак в Парижі зросли на 5,9% у п'ятницю, що стало найбільшим внутрішньоденним зростанням з 2009 року, а північноамериканський ріпак подорожчав на 1,5%.

«Зростання відбулося на тлі зростання цін на пальмову олію, яка використовується приблизно у половині всіх товарів у супермаркетах, та майже рекордних цін на продукти харчування, які стискають бюджети домогосподарств», — пише видання.

Крім того, Індекс цін на продукти харчування від ООН в середньому на 28 відсотків вищий, ніж у попередньому році, що зумовлене різким зростанням цін на олії.

«В останні кілька років Європа все більше залежить від імпорту олійних культур після поступової відмови від хімікатів, які виробники ріпаку використовували для відлякування шкідників. Це посилює місцеві ціни, оскільки постачання скорочуються в основних експортерів», — каже старший аналітик Rabobank NV у Лондоні Майкл Магдовіц.

За його словами, ситуація може покращитись наприкінці цього року. Франція та Німеччина збільшили посівні площі, показують урядові дані.

Канадські фермери також, ймовірно, сіятимуть більше каноли, оскільки ціни на пшеницю знижуються, сказав Чарлі Сернатінгер, голова глобального відділу зернових ф'ючерсів у ED&F Man Capital Markets Inc. ціна в Чикаго |

Очікується, що найбільший у світі виробник та експортер сої не зможе зібрати рекордний урожай цього року.

Фахівці з прогнозування врожаю знизили свої оцінки виробництва сої у Бразилії, оскільки постійна посуха та спека призвели до втрат на півдні країни. За прогнозами, виробництво буде нижчим за торішній рівень, коли південноамериканська країна зібрала 137,3 млн т (139,5 млн т). Згідно з початковими прогнозами, цього сезону врожай міг би досягти 145 млн т.

Зазначається, що побоювання з приводу врожаю у Південній Америці викликали ралі у Чикаго: з початку минулого місяця ф'ючерси на соєві боби зросли на 13%.

«Зниження виробництва у Бразилії, ймовірно, також призведе до скорочення її постачання і може підвищити конкурентоспроможність американського експорту. Минулого місяця на півдні Бразилії, на частку якого припадає близько третини врожаю країни, стояла сильна спека та посушливі умови. Це змусило брокерську компанію StoneX знизити прогноз виробництва на 7,7% до 134 млн т раніше цього тижня», — коментують експерти.

У четвер місцева консалтингова компанія AgRural заявила, що обсяг виробництва може бути ще нижчим — 133,4 млн т.

За даними Commodity Weather Group, Аргентина, яка також є великим постачальником цієї олійної культури, стикається з аналогічною погодною ситуацією: наступного тижня дефіцит вологи досягне щонайменше 75 відсотків загального обсягу сої в країні.

Перегляд оцінок урожаю Бразилії, зроблений цього тижня, може стати сигналом до офіційних скорочень наступного тижня, коли Міністерство сільського господарства США та бразильська організація Conab мають опублікувати прогнози щодо врожаю країни.

Нагадаємо, що за останній місяць прогнози на аргентинську пшеницю зросли вчетверте. Це зумовлено вищим, ніж очікувалося, врожаєм в країні.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus