Введення в Україні продуктових талонів, оптимальний шлях при інфляції — Дубогриз

Якщо тенденція зростання цін продовжиться, Україна може звернутися до сценарію запровадження «продуктових чеків».

Таку думку висловив фінансовий аналітик Євген Дубогриз, пише «НВ».

За його словами, оптимальний шлях тут і зараз — часткове адміністративне регулювання, адресні субсидії найбіднішим та обов’язкова комунікація, про те, що це тимчасові та антикризові заходи. Поки інфляція не продовжить зростати.

«Якщо абстрагуватися від тонкої іронії та іскрометного гумору в соцмережах, ідея більш ніж здорова», — каже експерт.

За словами експерта, при такому розвитку подій існує ймовірність виникнення психологічного-поведінкового моменту, коли субсидії змушують людей почуватися бідними.

«Високі ціни самі собою провокують образу на державу: «чому, мовляв, не знизили». Не виключено, що саме тому Кабмін на початку минулого року згорнув реформу ринку газу та повернувся до старих добрих фіксованих цін», — додає Євген Дубогриз.

Зазначається, що виплата субсидій планується через цифровий застосунок «Дія» та через банківську картку.

«Не всім незаможним, особливо в селах, доступна така опція. А якщо опція й доступна, не факт, що в місцевому сільпо (не плутати із мережею) знайдеться банківський термінал», — акцентує аналітик.

Нагадаємо, влада обмежила націнку на соняшникову олію, курятину, яйця та молоко. КМУ розширив список товарів з обмеженою максимальною 10-відсотковою націнкою при роздрібній торгівлі.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus