Ціна на землю в цьому році може збільшитися до 15% — Сольський

Нинішня ціна землі є ринковою, яку сформував попит з боку покупців і пропозиція власників паїв. Крім того, на ціну впливає регіон розташування ділянки, якість землі та загальнополітичні ризики України.

Таку думку висловив голова комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Микола Сольський у матеріалі на AgroPolit.com.

Так, за його словами, ціна і коливатиметься — залежно від вищеперерахованих складових. За прогнозами, у 2022 році ціна землі може збільшитися на 10-15%.

«Я позитивно оцінюю роботу ринку землі, бо він працює спокійно і жодної корупції. Наразі я не бачу підстав для перегляду ключових положень закону про ринок землі № 552-IX, окрім технічних положень», — прокоментував він.

Микола Сольський наголосив, що у 2022 р. парламенту слід ухвалити законопроєкт № 6199 — він спрощує процедуру оформлення землі для нотаріусів (вирішує питання щодо перевірки по концентрації землі та інші речі). Ці технічні правки здешевлять процедуру оформлення купівлі-продажу землі у нотаріуса, і вона буде більш швидка.

Щодо ажіотажу з продажу землі, очільник аграрного комітету зазначив, що його й не очікувалося від самого початку. За 2021 рік продали 2- 5% всієї сільськогосподарської землі по Україні.

«Це не багато, але такі обсяги і очікувалися. Ці попередні розрахунки-очікування підтверджувалися даними внутрішньої статистики про кількість потенційних продавців паїв і досвідом старту ринку землі країн-сусідів, в яких теж відбулось розпаювання. Я завжди говорив, що різкого зростання операцій із продажу землі на українському ринку не буде. В першу чергу, немає бажання у власників землі», — пояснив він.

Також Микола Сольський підкреслив, що за 2021 р. в Україні було продано 2- 5% всієї сільськогосподарської землі.

Нагадаємо, що СБУ викрила шахрайську схему, згідно з якою збитки до держбюджету склали 66,2 млн грн.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus