Розроблено план ймовірних економічних ризиків для України на випадок можливої агресії Росії

Аналітичний підрозділ Київської Школи Економіки спільно із експертами розробили аналітичний документ, у якому описані ймовірні економічні та безпекові ризики для України протягом періоду найбільшого ризику: зима–весна 2022 р.

Про це пише Forbes.

Зазначається, що за даними українських та західних урядових і розвідувальних джерел, Росія серйозно розглядає сценарій нового військового наступу на Україну. 

«Основними сферами ризику для бізнесу є енергетика, кібербезпека, фінанси, ланцюги постачання та людські ресурси. Кожен із них може бути частиною повноцінного військового вторгнення або окремої наступальної операції», — говориться в повідомленні.

Згідно з повідомленням, Чорноморські порти України можуть бути однією з пріоритетних цілей агресивних дій Росії. Сценарій може включати спроби Росії дестабілізувати різні регіони за межами зони конфлікту на Донбасі, але обмежуватися залякуванням або локальними операціями без глибокого вторгнення на територію України.

Крім того, залежно від конкретного сценарію агресії, регіону та бізнес-сектора порушення пропозиції робочої сили будуть неминучі через матеріально-технічний хаос та потенційну військову мобілізацію. Трудомісткі сектори, особливо ті, у яких зайнято значну чоловічу робочу силу (сільське господарство, енергетика, металургія, транспортні послуги), ймовірно, постраждають найбільше.

Видання радить бізнесу переглянути рівень готовності до енергетичної кризи та кібератак. Зазначається, що варто також скласти план постачання газу, електроенергії з альтернативних джерел і створити резервні запаси там, де це можливо.

«Те саме слід застосувати до потенційних кіберзагроз. Слід переглянути постачальників інформаційних технологій, впевнитись, що зберігаєте свої фінансові, бізнес- та кадрові дані на надійних серверах. Варто навчити персонал безпечному використанню персональних пристроїв», — пише Forbes.

Нагадаємо, що прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький повідомив про зниження цін на паливо, газ, продукти харчування та добрива.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus