В Україні ніколи не приймуть земельний закон, за яким 460 тис. га будуть в одних руках — Бахматюк

Олег Бахматюк, засновник агрохолдингу Ukrlandfarming
Олег Бахматюк, засновник агрохолдингу Ukrlandfarming
Джерело фото: Latifundist.com

Навряд чи в українському законодавстві з’явиться можливість купувати землю в великих обсягах.

Таку думку висловив засновник агрохолдингу Ukrlandfarming Олег Бахматюк в інтерв’ю виданню «Економічна правда».

Він акцентує на тому, що холдинг не купував землю, тому що не цікаво купувати по 100 га, коли діяльність зосереджена на ринку оренди землі.

«Та й навіть якби у нас була можливість або бажання переводити свою землю з оренди у власність, то це було б неможливо. В Україні ніколи не приймуть закон, за яким 460 тис. га будуть в одній власності», — додає він.

За його словами, земельний фонд агрохолдингу складав 670 тис. га, а нині стало 460 тис. га, які знаходяться в оренді. Минулого року вперше почався відтік пайовиків, але він незначний і залишається на рівні 4-5%. Це пайовики, які захотіли продати свою землю.

«Ми прогнозуємо, найближчий час ринок оренди буде відтікати в сторону продажу на рівні 5-7% в рік. Але, ті хто купують цю землю, далі повертаються, укладаючи з нами договори оренди. Їм же це вигідно» — каже бізнесмен.

За словами Олега Бахматюка, якщо закон про землю запрацює на повну, купівля 10 тис. га буде піком перемоги суспільства.

За його словами, до війни Росії проти України група Ukrlandfarming виглядала в цифрах наступним чином: 24 елеватори загальною потужністю 2,4 мільйона т, 23 птахофабрики, 8 комбікормових заводів, 40 тваринницьких ферм.

Олег Бахматюк додає, що в структурі не змінилась тільки кількість елеваторів.

«Працюючих птахофабрик лишилось 11, комбікормових заводів працює лише 3. По тваринницьких комплексах закрито 80%: в нас було 60 тис. поголів’я, а зараз до 15 тис.», — каже він.

Нагадаємо, на Львівщині планують будівництво заводу з переробки льону. У Львівській області (Золочівський район) планується будівництво льонопереробного комбінату.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus