Світовий азотний індекс продовжує знижуватися, оскільки вартість карбаміду продовжує падати

Світовий азотний індекс Profercy продовжив своє різке падіння, втративши 16,25 пунктів до 387,16. З початку року індекс втратив близько 56 пунктів.

Про це пише видання Profercy.

Зазначається, що оскільки вартість карбаміду стрімко знижується, покупці тримаються осторонь ринку, воліючи не замовляти продукцію до того часу, поки вона стане абсолютно необхідною чи доки настане цінова стабільність, але поки ознак останньої немає.

«Тим часом постачальники не мають такої ж тимчасової розкоші. Виробники та трейдери з наявними на руках обсягами були змушені ще більше знизити пропозиції, щоб спробувати залучити покупців назад на ринок та знайти ліквідність», — говориться в повідомленні.

Видання пише, що незважаючи на зниження пропозицій, небагато імпортерів на ринках, що наближаються до пікового сезону, готові взяти на себе зобов'язання та продовжують відкладати закупівлі якнайдовше. Багато виробників/постачальників, що мають на руках постачання на кінець січня та лютий, починають зазнавати тиску.

Деякі виробники в країнах Балтії, Близького Сходу та Північної Африки зараз пропонують ціни на рівні приблизно на $200pt fob нижчі, ніж у грудні, коли ціни досягли свого піку. За останніми повідомленнями, на минулому тижні ціни на балтійському ринку становили $660s pt fob, що значно нижче за максимуми, досягнуті в грудні і становили майже $900pt fob.

Тим часом, міжсезонний ринок барж із карбамідом у Нолі (Італія) продовжує страждати від волатильності, оскільки він відчуває на собі вплив «ведмежих» настроїв на світовому ринку.

«Оскільки купівельний інтерес, як і раніше, відсутній, продавцям знову довелося знизити пропозиції на баржі, щоб викликати купівельний інтерес. Це призвело до того, що наприкінці минуого тижня січневі баржі досягли мінімум $545 за т fob Nola, що приблизно на $140 за т нижче за найвищий рівень січневої торгівлі, що спостерігався тижнем раніше», — говориться в повідомленні.

Зазначається, що швидке погіршення вартості барж у Нолі спричинило те, що торги проходили на рівнях, які востаннє спостерігалися наприкінці вересня минулого року. Це призвело до деякого реекспорту зі США, причому минулого тижня було замовлено невеликі вантажі до Латинської Америки.

Інтерес із боку покупців на сході залишається дуже низьким, і більшість учасників ринку не очікують, що Індія вийде на ринок із новим запитом на закупівлю не раніше кінця лютого чи березня. Її повернення на ринок може принести деяке полегшення східним постачальникам, проте до того часу багато хто не впевнений, наскільки ще можуть опуститися ціни на карбамід.

Нагадаємо, що Казахстан і Росія планують побудувати завод по виробництву добрив за $1 млрд.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus