Використання добрив фермерами ЄС може скоротитися до 15%, залежно від культури — прогноз

Робота на більшості підприємств ЄС із виробництва азотних (N) добрив відновилася.

Таку думку висловив заступник керівника підрозділу ЄС з управління агропродовольчими ринками Фаб'єн Сантіні, пише видання Agriland

«Той факт, що ціни на добрива зросли, є поганою новиною для фермерів, але це хороша новина для виробників у тому сенсі, що у них з'являється стимул виставляти свою продукцію на ринок. Тому наявність добрив не видається реальною проблемою», — пояснив він.

Фаб'єн Сантіні сказав, що, за оцінками ЄС, використання добрив фермерами цього року скоротиться на 10-15%, залежно від культури. Головною проблемою є ціна на природний газ, яка за останній рік підскочила вчетверо, і це дуже вплинуло на ціни на добрива.

За словами експерта, з грудня 2020 р. світова ціна на карбамід зросла на 263%, а на ді-амоній фосфат — на 92%.

За підрахунками експертів, вартість добрив підскочила на 250%, а карбамід подорожчав з €314 за т до €905 за т.

«Фермери не зобов'язані повністю нести ці додаткові витрати. Рано чи пізно додаткові витрати будуть передані в ланцюжок постачання продовольства споживачам через механізми передачі цін ЄС», — прокоментував Фаб'єн Сантіні.

Він висловив припущення, що фермери можуть захистити себе від такої волатильності за допомогою форвардних контрактів.

Однак кілька комітетів висловили занепокоєння щодо таких механізмів, особливо для молочних фермерів, які укладають контракти, які можуть не відображати поточні вищі ціни на молоко.

«Економічний оптимум для фермерів повинен полягати в тому, щоб внести трохи менше добрив, ніж зазвичай цього року, з можливим незначним впливом на врожайність. Фермери можуть також скоригувати свої сівозміни та вибрати культури з меншою потребою у хімічних добривах. Проте не очікується, що це становитиме ризик для продовольчого постачання та продовольчої безпеки ЄС», — наголосив Фаб'єн Сантіні.

На питання, як довго продовжиться зростання цін на добрива, він відповів, що це «питання на мільйон доларів» і залежить від ринків енергоносіїв. За його словами, виходячи з поточних прогнозів, цього року буде спостерігатися розумніша динаміка цін на енергоносії, але не настільки, щоб ціни на добрива повністю повернулися на колишній рівень.

Нагадаємо, що Казахстан і Росія планують побудувати завод по виробництву добрив за $1 млрд.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus