Поновлення попиту на українську олію підвищує премію на високоолеїновий соняшник

Премія на високоолеїновий соняшник в Україні істотно зросла з початку 2021/22 МР, що обумовлено подорожчанням високоолеїнової соняшникової олії на експортному ринку.

Про це пише видання «АПК-Інформ».

Зазначається, що станом на січень 2022 р. премія на дану культуру варіюється, в основному, в діапазоні $20-35 за т проти $10-30 за т на початок поточного сезону. Водночас премія на високоолеїнову соняшникову олію до ціни на традиційну продукцію сягає $200 за т.

«Серед основних факторів, які сприяють підвищенню премії, варто виділити скорочення виробництва високоолеїнового соняшнику в Україні в 2021 р., зниження темпів його переробки і, відповідно, пропозиції високоолеїнової олії на тлі зростаючого попиту на продукцію в світі, зокрема з боку країн Європи. До того ж стримування продажів олійної аграріями виступає додатковим обмежувачем виробництва та експорту даного виду олії», — говориться в повідомленні.

Згідно з оцінками аналітиків, урожай високоолеїнового соняшнику в Україні в 2021 р. скоротився на 11%, склавши близько 900 тис. т (з урахуванням сегрегації), що відбулося на тлі зменшення посівної площі під олійною на 21%.

«Причиною зниження інтересу аграріїв до високоолеїнового соняшнику стало істотне зменшення премії на нього в 2020/21 МР внаслідок падіння обсягів споживання високоолеїнової олії сегментом HoReCa через пандемію COVID-19», — підкреслює видання.

Нагадаємо, що Україна є найбільшим постачальником соняшникової олії до Індії. Будь-яка ескалація напруженості між Росією та Україною, ймовірно, вдарить за цінами на харчове масло в країні, оскільки 70% потреб у ньому імпортується. Індія має намір збільшити імпорт соняшникової олії з Аргентини та Росії через побоювання, що постачання з України, найбільшого постачальника, буде порушено у разі вторгнення Росії.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus