Європа більш як на третину збільшила імпорт української високоолеїнової соняшникової олії

За вересень-грудень 2021/22 МР Україна експортувала 138 тис. т високоолеїнової соняшникової олії, що на 12% поступається показнику за аналогічний період минулого року.

Про це пише «АПК-Інформ».

Повідомляється, що понад 70% із загального обсягу експорту цієї олійної припало на країни Європи, тоді за такий самий період у 2020/21 МР цей показник був на рівні 46%.

«Так, європейські країни значно збільшили імпорт української високоолеїнової олії з початку поточного сезону, закупивши сумарно майже 99 тис. т, що на 38% більше за показник в аналогічний період попереднього сезону», — йдеться в повідомленні.

Зазначається, що у розрізі країн серед ключових імпортерів, що збільшили імпорт української продукції, варто виділити Нідерланди (+27%), Іспанію (приріст у 2,3 раза), Італію (+39%) і Великобританію (+39%).

«До 2018/19 МР включно близько 70-90% української високоолеїнової соняшникової олії традиційно відвантажувалося до країн Європи, чому сприяла відсутність імпортного мита. Однак у наступних двох сезонах частка регіону почала стрімко скорочуватися шляхом зростання власного виробництва, і тільки в поточному сезоні фіксується відновлення» — йдеться в повідомленні.

За словами аналітиків, потенціал експорту високоолеїнової соняшникової олії у 2021/22 МР з України оцінюється на рівні 400 тис. т, що може на 7% поступитися показникам попереднього сезону.

Нагадаємо, поновлення попиту на українську олію підвищує премію на високоолеїновий соняшник. Премія на високоолеїновий соняшник в Україні істотно зросла з початку 2021/22 МР, що обумовлено подорожчанням високоолеїнової соняшникової олії на експортному ринку.

 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus