Ефективність зимового збирання кукурудзи це міф — думка

Минулого року багато фермерів почали збирати кукурудзу під зиму через зростання цін на енергоносії. Однією з переваг цього методу є те, що фермери кажуть, що обмолот легший і немає витрат на сушіння (при тривалих мінусових температурах зерно замерзає, висихає і легко відкидається від качанів).

Про це йдеться у матеріалі «Від поля до порту: кукурудза. Як вирощувати, зберігати й вигідно продавати» на Latifundist.com.

Проте доктор біологічних наук, агроном Сергій Хаблак говорить, що насправді зимове збирання кукурудзи — міф. Кукурудза при 5°С призупиняє віддачу вологи зернівкою. Така температура наступає в початку листопада і далі вона не віддає вологу і не зменшує її. Перенесення збирання кукурудзи на зиму окрім додаткових проблем нічого доброго не дає.

За його словами, ті компанії, які планують збирати кукурудзу мінімум до кінця грудня, мають потім проблеми з якістю її зерна і з високою вологістю. Це виллється у фузаріози на початках, через що можлива здача частини зерна кукурудзи на спирт, залишення необробленої восени площі полів і зменшення врожайності щонайменше на 10-15% наступного року через весняний обробіток ґрунту.

«Через ці причини та ймовірність випадання снігу виникають дуже великі ризики виникнення збитків і недоотримання комерційної вигоди. Крім того, затягувати зі збиранням після 1 листопада не можна через те, що зменшується результативність сушки при температурах нижче +1,5-4,5°С. Нагріти повітря в сушарці, наприклад, до 100°С легше, якщо температура на вулиці +10°С, а не 0 або -5°С», — коментує Сергій Хаблак.

А от за словами агронома, інтенсивна вологовіддача зерна кукурудзи практично припиняється при зниженні середньодобової температури повітря до +5-6°С і підвищення його відносної вологості до 80-90%. Такі погодні умови приблизно наступають зазвичай з першої декади листопада. Тому, коли такі умови настають, переносити строки збирання кукурудзи на більш пізні вже недоцільно, оскільки вологість зерна суттєво не знижується і не буде досягати норми.

Нагадаємо, що ціни попиту на фуражну кукурудзу СРТ-глибоководні порти у доларову еквіваленті зменшились на $1 за т проти вівторка — до $271 за т на фоні зниження попиту. Крім того, негативні сигнали надходили зі сторони Чикаго, де котирування знаходились під тиском через збільшення запасів етанолу в США, а також відміну Китаєм закупки 380 тис. т американської кукурудзи з постачанням у 2021/22 МР.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus