Ціни попиту на українську пшеницю знову знижуються, кукурудза та ячмінь підтримують знижувальний тренд

Станом на 3 лютого, ціни попиту на українську продовольчу пшеницю 2 та 3 класу CPT глибоководні порти у доларовому еквіваленті залишились на рівні вівторка — $308 та $307 за т. У гривневому еквіваленті зниження відбулось на 250 грн. 

Про це повідомили аналітики компанії G.R. Agro.

«Ціни на пшеницю зазнають зниження на фоні зниження котирувань зернової на світових ринках на фоні послаблення політичного конфлікту між Росією та Україною та низького попиту. 2 лютого Туніс закупив 100 тис. т пшениці: 50 тис. т від Casillo за ціною $348,69 за т та $350,69 за т, 25 тис. т від Cargill ($350,64 за т) і 25 тис. т від Lecureur ($350,77 за т)», — зазначили в G.R. Agro.

За прогнозами експертів, попит зі сторони імпортерів буде напрямляти ціни. Також розвиток цін буде залежати від поведінки Росії щодо формули розрахунку експортного мита після 15 лютого.

На експортному ринку фуражної пшениці, за словами аналітиків, спостерігається знижувальна тенденція цін попиту CPT глибоководні порти на фоні цінотворення на сусідніх ринках. В G.R. Agro прогнозують, що подальше ціноутворення буде залежати від сусідніх ринків та рівня попиту.

Також ціни попиту на фуражну кукурудзу СРТ-глибоководні порти у доларовому еквіваленті зменшились на $1 за т проти вівторка — до $271 за т на фоні зниження попиту. Крім того, негативні сигнали надходили зі сторони Чикаго, де котирування знаходились під тиском через збільшення запасів етанолу в США, а також відміну Китаєм закупки 380 тис. т американської кукурудзи з постачанням у 2021/22 МР.

Читати по цій темі: Від поля до порту: кукурудза. Як вирощувати, зберігати й вигідно продавати

«Велика кількість пропозицій української кукурудзи може тиснути на ціни на базисі CPT. Оголошення тендера турецьким TMO на закупівлю 325 тис. т кукурудзи, який відбудеться 8 лютого з постачанням 25 лютого-5 березня, може обмежувати зниження цін», — прогнозують спеціалісти.

Також зазначається, що ціни попиту на фуражний ячмінь CPT глибоководні порти України зменшились на $6 за т проти вівторка — до $272 за т. 2 лютого Туніс закупив 100 тис. т ячменю від Aston за ціною $342 за т, Casillo ($332,69 за т) та Cargill ($339,70 за т). Йорданія відмінила свій тендер на закупку 120 тис. т ячменю. Новий тендер очікується 8 лютого.

Прогнозується, що обмежена кількість пропозицій може стримувати зниження цін.

Нагадаємо, що зазвичай ціни на зернові в кінці січня на початку лютого відправляються в корекцію, яка триває до квітня. Для пшениці січневий хай (локальний максимум) стає сезонним піком, кукурудза ж робить ще один виток росту в квітні-травні. Це і є та сезонність про яку часто говорять.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus