Торгівля сільгосппродукцією між Україною і ЄС досягла в 2021 р. найвищого показника

Взаємна торгівля сільськогосподарською продукцією між Україною і Європейським Союзом — з врахуванням Великої Британії — у 2021 р. становила $12,6 млрд. Це найвищий показник за часів дії Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

Поінформував заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Микола Пугачов, пише пресслужба.

Крім того, додатне сальдо становило $4,2 млрд.

За його словами, головними європейськими партнерами для України залишились Нідерланди, Польща, Німеччина, Іспанія, Італія, Франція, а також Велика Британія і Бельгія, які протягом останніх років міцно закріпились у цьому списку.

Ці країни утворюють 82% сумарного вітчизняного торговельного обороту агропродовольством з Європейським Союзом.

Торік Україна імпортувала аграрної продукції з країн–членів ЄС на суму близько $4,2 млрд. Це майже на 19% більше ніж 2020 року.

В імпорті сільськогосподарської продукції до України з ЄС, зазначив Микола Пугачов, поки що відсутня така ж стала структура, як в експорті. При цьому вирізняються кілька груп товарів.

Він зазначав, що другий рік поспіль відносно значну частку (8%) у вітчизняному імпорті з ЄС зайняли молокопродукти. Їх завезли з-за кордону на суму $335 млн, що на 20% перевищило показник 2020 р. При цьому обсяги зарубіжних закупівель різних сирів збільшилися з $207 млн у 2020 р. до $251 млн торік.

Крім того, залишків та відходів, продуктів для годівлі тварин закупили на $289 млн.

«Обсяги поставок на український ринок готових продуктів з зерна склали $252 млн. Торік обсяги імпорту м’яса разом з субпродуктами склали $203 млн. Загалом ці групи продуктів зайняли близько 62% у вартісних обсягах імпорту продовольства з Євросоюзу», — прокоментував Микола Пугачов.

Експерт підсумував, що у нинішньому році при збереженні сприятливих тенденцій є всі підстави сподіватись на подальший розвиток взаємної аграрної торгівлі між Україною та Європейським Союзом, причому це стосуватиметься як експорту, так і імпорту.

Нагадаємо, що припинення стандартів ГОСТ у сфері зерна та зернопродуктів з 1 січня 2022 р. може вплинути непередбачено та негативно на зерновий ринок України.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus