Ціни на пшеницю та кукурудзу показали ріст — аналітики

Станом на 22 лютого, ціни попиту на українську продовольчу пшеницю 2 та 3 класів на базисі CPT-глибоководні порти зросли на $4 та $2 за т проти минулої п’ятниці — $295 та $292 за т на фоні геополітичні відносин між Україною та Росією. У гривневому еквіваленті ціни на пшеницю 2 та 3 класів CPT-глибоководні порти також зросли частково через підвищення курсу долара на приблизно 2,22% до 29,06 грн за долар.

Про це повідомили аналітики компанії G.R. Agro.

Зазначається, що ф’ючерси на міжнародних біржах ростуть фоні геополітичної напруженості між двома головними експортерами у світі. Водночас зростання ризиків постачання може відлякувати імпортерів від української пшениці, особливо з малих портів.

«З початку сезону та станом на 21 лютого Україна експортувала 17,84 млн т пшениці (+4,52 млн т порівнюючи з аналогічним періодом минулого року), що становить 74% від прогнозу USDA», — йдеться в повідомленні.

За прогнозами аналітиків, попит імпортерів та будь-які зміни у геополітичному конфлікті можуть впливати на ціни. Також, ринкові гравці занепокоєнні погодними умовами у пшеничному поясі США, де пшениця починає виходити із зимівлі.

Повідомляється, що на експортному ринку фуражної пшениці ціни попиту на базисі CPT-глибоководні порти у доларовому еквіваленті залишились на рівні минулої п’ятниці на фоні цінотворення на сусідніх ринках.

За словами аналітиків, подальше ціноутворення буде залежати від сусідніх ринків та рівня попиту.

Зазначається, що станом на 22 лютого, ціни попиту на фуражну кукурудзу на базисі СРТ-глибоководні порти у доларову еквіваленті збільшились на $2 за т проти п’ятниці — до $277 за т. Нестабільна геополітична ситуація між Росією і Україною підігріває ціни на міжнародних ринках.

«З початку сезону та станом на 21 лютого Україна експортувала 18,68 млн т кукурудзи (+5,51 млн тонн порівнюючи з аналогічним періодом минулого року), що становить 56% від прогнозу USDA. Темпи посіву кукурудзи у центральній Бразилії сповільнились через надмірні опади, в той час, як південь країни продовжує потерпати від посухи», — коментують аналітики G.R. Agro.

За прогнозами експертів, нестабільна погодна ситуація у Південній Америці, а також геополітична ситуація між Україною та Росією підтримують ціни на кукурудзу. У той час як велика кількість пропозицій української кукурудзи може обмежити ріст цін.

Аналітики G.R. Agro додають, що ціни попиту на фуражний ячмінь на базисі CPT-глибоководні порти України у доларову еквіваленті залишились на рівні минулої п’ятниці — $273 за т.

Повідомляється, що з початком сезону та станом на 21 лютого Україна експортувала 5,57 млн т ячменю (+1,61 млн т порівнюючи з минулим роком на той самий період), що становить 93% від прогнозу USDA.

«22 лютого турецький ТМО закупив 255 тис. т ячменю. Ціни варіювались у межах $324-325 за т на базисі C&F (в середньому на $5,57 за т вище проти покупки 20 січня) та $327,9-333,9 за т на базисі EXW (в середньому на $3,2 за т вище проти покупки 20 січня)», — йдеться у повідомленні.

Аналітики кажуть, що обмежена пропозиція та підвищений попит імпортерів може підтримувати ціни.

Нагадаємо, аналітики повідомляють, що ціни на українську пшеницю у малих портах падають.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus