Російська агресія підтримує високі ціни на ринку добрив і створює ризик зменшення постачання аміаку і азотних добрив — Рубан

В середині лютого 2022 р. більшість азотних добрив на українському ринку продемонстрували тенденцію до зменшення цін. Наразі ці позитивні для споживачів добрив зміни знаходяться під загрозою.

Таку думку висловив директор з маркетингу компанії «Українські мінеральні добрива» (UMF) Сергій Рубан в коментарі для Latifundist.com.

Експерт зазначив, що світові ринки відповіли обмеженим зростанням на загострення агресивних дій Росії.

«В першу чергу це стосувалося цін на карбамід,селітру і аміак. Така нервова реакція операторів ринку цілком зрозуміла і очікувана. Однак питанням є тривалість тренду. Якщо ескалація продовжиться, можна очікувати, що період високих ринкових цін на азотні, а можливо і фосфатні добрива триватиме», — прокоментував Сергій Рубан.

За його словами, остаточні висновки про можливе відновлення тенденції зростання цін можна зробити лише на початку наступного тижня. Але зараз спостерігається збільшення цін по контрактам на карбамід +$15-20 за т, і стабілізація цін на селітру і аміак.

До внутрішньоукраїнських ризиків, які пов'язані з подорожчанням добрив входять три фактори, а саме:

  • девальвація гривні змусить імпортерів і національних виробників перераховувати собівартість добрив;
  • ризик повної зупинки транзиту через територію Росії може обмежити постачання в Україну туркменського карбаміду, узбецької селітри, карбаміду і сульфату, казахської селітри і фосфатних добрив;
  • Найбільшим ризиком є зупинка, чи обмеження постачання російського аміаку.

«Цей ризик змушує українських операторів ринку аміаку менш оптимістично дивитися на потенційну цінову політику березневих і квітневих партій аміаку. А в окремих випадках ставить питання про фізичну можливість виконання раніше укладених контрактів», — наголосив директор з маркетингу UMF.

За його словами, ризик обмеження, чи зупинки постачання аміаку вдарить також по виробництву селітри в Україні. Крім того, імпортований аміак традиційно є альтернативою дорогому природному газу при виробництві селітри на українських підприємствах.

«Означені ризики в кращому випадку матимуть наслідком зупинку тренду зниження цін на добрива в Україні, в гіршому — призведуть до відновлення попередніх цінових рівнів. Чи навіть зростання цін на 500-1000 грн за т», — підсумував він.

Нагадаємо, можливо, ще не всі аграрії визначилися, чи будуть вони скорочувати використання азотних добрив, чи ні. Але виробники цих добрив очікують зростання попиту на свою продукцію.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus