росія блокує балкер з зерном з Бердянського порту

Окупанти рф майже два тижні не дозволяють прохід балкеру Admiral з прапором Коморських островів по Керч-Єнікальському каналу. Судно перевозить 5,4 тис. т пшениці з Бердянського порту до турецького порту Мерсін.

Про це повідомляє пресслужба «Порти України», з посиланням на власні джерела.

Зазначається, що судно прибуло на якірну стоянку в Азовському морі перед Керченською протокою о 05:20 16 березня 2022 року. Після прибуття капітан судна отримав інформацію про необхідність очікування на перевірку російської берегової охорони. Про час проведення перевірки повідомлено не було.

У пресслужбі додають, включно по 19 березня капітану повідомляли, що у зв’язку із сильним вітром (понад 9 м/с) та високою хвилею проведення інспекції неможливе, оскільки катери берегової охорони не можуть пришвартуватися до судна. 19 березня було оголошено штормове попередження, яке тривало до 21 березня.

«21 березня о 17:30 берегова охорона провела інспекцію. У ході перевірки якихось зауважень не було висловлено, жодні акти, протоколи не складалися. 22 березня капітан отримав інформацію про те, що теплоходу дана вільна практика, і близько 9:00 судно почне рух у каравані. Проте вітер знову посилився, і штормове попередження було продовжено до 24 березня», — йдеться в повідомленні.

Повідомляється, що після скасування штормового попередження всі судна, крім Admiral та Maori (ще одне судно, яке також вийшло з Бердянського порту 15 березня з вантажем зерна до Туреччини) були включені в караван, пройшли канал і продовжили свої рейси.

За словами джерел, вільна практика теплоходу Admiral була скасована, капітан отримав інформацію про те, що дозволу на прохід не отримано і треба чекати на рішення вищої влади. Відтак, 24 березня о 13:30 було проведено повторну інспекцію, в ході якої знову жодних зауважень не надійшло, будь-які документи не складалися, капітанові не вручалися. Капітана знову попередили про те, що найближчим часом Admiral буде включено до каравану. О 22:00 почався рух каравану до Чорного моря, однак судно знову не було включено до каравану.

«Влада каналу знову заявила про те, що дозволу на прохід немає, чекайте на перевірку», — розказує джерело.

Зазначається, що ця ситуація повторилася 25 березня. Станом на 26 березня ситуація не змінилася. Дозволу на прохід каналу не надано, а причини не повідомляються.

Нагадаємо, війська рф намагаються захопити замінований порт у Маріуполі

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus