Уряд спростить вимоги до імпорту деякої сільгосппродукції під час війни — Сольський

Мінагропрод та Уряд працює над спрощенням умов ведення бізнесу в період воєнного стану. Зокрема, це стосується сільськогосподарської продукції рослинного походження та насіння.

Про це повідомляє пресслужба Мінагропроду.

Зазначається, що Кабмін прийняв постанову №398, яка діятиме на період воєнного стану та протягом 90 днів з дати його припинення або скасування.

«Для спрощення фітосанітарних заходів при імпорті сільськогосподарської продукції рослинного походження та створення безперебійного постачання такої продукції на період воєнного стану, Уряд спростив вимоги до його імпорту та переміщення», — каже міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський.

Постановою передбачено:

  1.  Запровадження принципу екстериторіальності для реалізації повноважень територіальних органів Держпродспоживслужби.
    Відтепер суб’єкт господарювання за його вибором має право:
    • звертатися та отримувати документи, адміністративні послуги та фітосанітарні процедури у будь-якому територіальному органі Держпродспоживслужби;
    • звертатися щодо проведення фітосанітарної експертизи (аналізів) до будь-якої фітосанітарної лабораторії Держпродспоживслужби.
  2.  Спрощення фітосанітарного контролю імпорту товарів, які належать до груп 07-12 згідно з УКТ ЗЕД, шляхом проведення виключно інспектування без відбору зразків та фітосанітарної експертизи (аналізів).
    Як виняток, повноцінний фітосанітарний контроль здійснюється, якщо:
    • фітосанітарні сертифікати (фітосанітарні сертифікати на реекспорт) відсутні або недійсні;
    • вантаж не відповідає інформації, зазначеній у фітосанітарному сертифікаті (фітосанітарному сертифікаті на реекспорт);
    • під час інспектування виявлено зараження (його ознаки) чи пошкодження регульованими шкідливими організмами.
  3.  Скасування вимоги проведення фітосанітарного контролю супровідного дерев’яного пакувального матеріалу (палети, піддони, коробки пакувальні, ящики тощо), з яким імпортуються товари, що не належать до продукції рослинного походження.
  4. Скасування обов’язковості переміщення територією України імпортованих об’єктів регулювання, у т. ч. насіння, у супроводі карантинного сертифіката.
  5. Видача карантинного сертифікат виключно на вимогу особи.

Додається, що як альтернатива з метою контролю пропонується ведення особами обліку об’єктів регулювання та надання інформації за запитом Держпродспоживслужби (на частіше одного разу на місяць).

«Прийняті зміни сприятимуть спрощенню імпорту сільськогосподарської продукції рослинного походження та дерегуляції переміщення насіння територією України, що матиме позитивний вплив на забезпечення продовольчої безпеки держави», — йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, пошук альтернативної логістики для експорту вітчизняної агропродукції триває. Про це повідомляє міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський. 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus