У перспективі Укрзалізниця перевозитиме 50 млн т зернових вантажів — Камишін

Після перемоги України порти повернуться, старі логістичні коридори відновляться. Але нині залізниця — ключовий маршрут. Агробізнес продовжить направляти частину експорту залізницею.

Таку думку висловив голова правління «Укрзалізниці» Олександр Камишін, пише Gmk.Center.

За його словами, експорт зерна зростає щороку, тож нові потужності з’являтимуться. Але не як раніше на півдні біля портів, а на заході. Причому це не лише Україна, не лише стик, це й порти Європи (Гданськ, Свіноуйсьце, порти країн Балтії), це рухомий склад там, у ЄС. Зараз у ЄС усі розуміють, що Україні треба допомогти.

«Головна парадигма, з якою я виступаю, є такою: я кажу європейцям, що, окрім недопущення кризи поставок, вони можуть з нами заробляти. Ми маємо мільйони тонн вантажу, які тепер поїдуть до вас (у ЄС) залізницею. Ми дамо у перспективі 50 млн т зерна, понад 20 млн т руди. Тобто 100 млн т вантажів із України можуть поїхати через Європу!» — каже Олександр Камишін.

Голова правління «Укрзалізниці» зауважує, що на цю мить Україна не готова просто зараз вантажити 100 млн т, це лише пропозиція для світу та Європи. Проте в Україні є цей потенціал у 100 млн т.

За його словами, навіть коли війна закінчиться, бізнес продовжить направляти частину своїх вантажопотоків з південних портів України на західний напрямок, щоб диференціювати ризики. Відтак, краще, щоби був працюючий коридор, наприклад, на 10-20%.

«Ми розраховуємо на зростання відвантажень зерна та руди в перспективі на десятки мільйонів тонн, і робитимемо все для цього. У мирний час ми були економічною артерією, у воєнний час стали дорогою життя. Але і у військовий, і в післявоєнний час ми також маємо стати акселератором економіки», — коментує Олександр Камишін.

Він додає, що вантажоперевезення зернових зростають. Оперативний план загальних вантажів на квітень був 272 тис. т на добу, зараз бачимо, що 300 тис. т виконаємо. Відтак, потенціал західних залізничних переходів дуже великий. Збільшення навіть у 10 разів можливе просто зараз. «Укрзалізниця» має план та розуміння перспективи на всіх переходах західної України.

Нагадаємо, міністерство інфраструктури працює над тим, аби переорієнтувати експорт агропродукції на залізницю.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus