Названі альтернативні способи зберігання зерна в умовах блокування портів

Експорт зерна після блокування портів на півдні йде дуже повільними темпами. В українських зерносховищах залишилося багато зерна торішнього врожаю. Якщо темпи експорту не дадуть змоги своєчасно постачати його на світові ринки, потрібно шукати альтернативні методи зберігання зерна.  

Про це йдеться в матеріалі «Альтернативні способи зберігання зерна — традиції та сучасність» на Elevatorist.com.

Зазначається, що ці методи не в змозі дати повноцінні обсяги для зберігання врожаю, але в якості додаткових способів можуть допомогти скерувати зернові потоки.

Відмічається. що перший спосіб зберігання зерна добре відомий в Україні, і багато аграрних господарств вже успішно застосовували його у своїй роботі — це полімерні рукави. 

Полімерні рукава для зерна розміщують на рівних та сухих майданчиках

«‎В один полімерний рукав, в залежності, від його розмірів, може вміщатися до 200-250 т зерна. Одна з основних вимог для такого способу — наявність рівної площадки, де можна розмістити полімерні рукава з зерном. В полімерних рукавах можна зберігати як кормове, так і продовольче зерно»‎, — йдеться в матеріалі. 

Другий спосіб, за словами експертів, це зберігання зерна під землею. Як і в випадку з полімерними рукавами, якість зберігання зерна в підземних сховищах забезпечується шляхом герметизації. Але на відміну від зберігання в рукавах, в підземних сховищах зерно можна тримати декілька років, без істотної втрати схожості та енергії пророщування

Старовинне підземне зерносховище у Криму

«Відсутність доступу повітря й вологи захищає зерно від пошкодження комахами та цвілевими грибами. Тож невеличкі фермерські господарства можуть розглядати цей спосіб в якості перспективного довгострокового зберігання»‎, — акцентують спеціалісти.  

Третій спосіб — модульні та кільцеві зерносховища.

Завантаження зерна до модульного зерносховища

Відмічається, що модульне зерносховище зроблене зі знайомих усім елеваторникам перфорованих металевих панелей з оцинкованої сталі. В залежності від необхідності та кількості з'єднаних панелей, модульне зерносховище може вміщати від 1 до 300 та більше тон зерна. 

«‎Такий альтернативний спосіб зберігання найбільш цікавий середнім та великим господарствам»‎, — йдеться в матеріалі.  

Додається, що недоліком таких сховищ є те, що їх необхідно встановлювати біля джерела електроенергії, щоб забезпечити роботу вентиляційних систем.

Кільцеве зерносховище

Відмічається, що в кільцевих зерносховищах можна зберігати від 300 до 5 тис. т зерна. Сховище складається із сталевого оцинкованого кільця діаметром від 10 до 33 м та висотою 0,6-2 м. Само кільце збирається з кількох секцій. Змонтувати зерносховище можна за 1 день

Нагадаємо, що НІБУЛОН планує збудувати термінал для перевалки зернових в Ізмаїлі.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus