Банки відмовляються кредитувати аграріїв з областей, де йдуть бойові дії

Банки не адаптувалися до умов воєнного часу і продовжують в оцінці ризиків клієнтів використовувати принципи мирного часу. Зафіксовані випадки коли аграріям, котрі знаходяться в регіонах бойових дій, відмовляли в кредитуванні. 

Про це йдеться в матеріалі «На яких умовах банки надають кредити на посівну і чи можуть на них розраховувати аграрії із зони бойових дій‎»‎ на Latifundist.com.

Зазначається, що про це повідомила «Всеукраїнська аграрна рада». Нею були зафіксовані випадки, коли банки відмовлялися кредитувати аграріїв із Миколаївської, Харківської, Чернігівської, Київської областей та інших регіонів, в яких відбувалися або відбуваються бойові дії. Її представники навіть звернулися в Мінагрополітики з питанням, щоб хоча б державні банки змінили свою політику щодо оцінки ризиків.

Відмічається, що про дану проблематику наголосили й в компанії «Адама Україна». Нещодавно вона оприлюднила звернення, в якому закликала українські банки «вийти із зони комфорту». 

За словами генерального директора «Адама Україна» Дмитра Кашпора, компанія запропонувала банкам новий фінансовий інструмент: розподілити ризики, де за 20% фінансування, які не покриті гарантіями держави, може поручитися виробник ТМЦ.

«Ми проаналізували ситуацію і запропонували інструмент, коли ми даємо корпоративну гарантію у 20%, а інші 80% тіла кредиту закриває держава. В кінцевому результаті банк немає ризиків. Але нам відмовили і в державних, і в комерційних банках. Сказали, що не зацікавлені в розширенні свого кредитного портфеля в цих зонах, але готові фінансувати окремі запити. Тобто банки пішли заробляти і завойовувати клієнтів на заході країни‎», — зазначив керівник. 

‎Додається, що якщо подивитися на статистику, то станом на 7 квітня Донецька, Житомирська, Луганська, Миколаївська, Сумська, Харківська, Чернігівська області не отримали жодного кредиту за «Державною програмою портфельних гарантій 80%».

Нагадаємо, що за даними Мінагрополітики аграрії отримали кредити на майже 9 млрд грн.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus