Ціни на рослинні олії зросли через заборону Індонезії постачати пальмову олію

Світові ціни на олію зросли в понеділок і досягли багаторічних максимумів через рішення Індонезії заборонити експорт пальмової олії. Це спричинило побоювання на ринку щодо глобального постачання.

Про це пише Nasdaq.

Повідомляється, Індонезія у п'ятницю оголосила про плани заборонити експорт пальмової олії, що може призвести до подальшого зростання світової продовольчої інфляції.

Зазначається, що ціни на пальмову олію виросли більш ніж на 6% на біржі Bursa Malaysia Derivatives Exchange, наблизившись до історичного максимуму, досягнутого в березні. В цей час ф'ючерси на соєву олію на біржі Чикаго трималися близько до максимуму 2008 р. У Китаї ф'ючерси на пальмову олію у Даляні виросли на 3%, а соєва олія додала 1,5%.

За словами голови відділу досліджень мумбайського брокера рослинних олій Sunvin Group Анілкумара Багані, такі ринки як Індія, Китай, Європа та інші постраждають від заборони експорту пальмової олії, яка діє в Індонезії.

«Ціни на пальмову олію, за винятком Індонезії, підскочать через заборону на експорт і внесуть спекулятивні настрої до конкуруючих цін на олію та олійні культури», — каже експерт.

Додається, що заборона на постачання пальмової олії та її сировини може призвести до зростання цін продукцію у всьому світі. Адже на Індонезію припадає більша частина світового обсягу постачання пальмової олії.

«Акції деяких найбільших індонезійських компаній із виробництва пальмової олії впали у понеділок. Astra Agro Lestari AALI.JK та Triputra Agro Persada TAPG.JK впали більш ніж на 6% кожна, Salim Invomas Pratama SIMP.JK знизилися на 5,5%, а Sinar Mas Agro Resources and Technology SMAR.JK впали на 2,75% невдовзі після відкриття ринку», — йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Індонезія може заборонити експорт пальмової олії вже з кінця квітня.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus