В Укрзалізниці озвучили 3 ключові проблеми, які гальмують експорт з України

«Укрзалізниця» має достатню кількість рухомого складу (вагони, локомотиви), щоб підводити набагато більше вантажів до кордону. Але проблема, на жаль, виникає з іншої, приймаючої сторони.

Про це розповів заступник директора департаменту комерційної роботи «Укрзалізниці» Валерій Ткачов, пише «‎АПК-Інформ». ‎ 

За його словами, умовно, проблеми можна розділити на три рівні. По-перше, це питання, які лежать в зоні відповідальності самого бізнесу. Бізнес нерівномірно використовує наявні термінали. З 13 прикордонних переходів у нас на повну потужність задіяні тільки 4-5 терміналів: в Ізові, Ужгороді, Чопі та Дякове. Решта терміналів завантажені на 30-50% своєї потужності. 

«Основна причина цього — історично бізнес звик возити вантажі через згадані термінали, там налагоджені логістичні ланцюги за кордоном. Зерновому бізнесу потрібен час для адаптації, для того, щоб вибудувати нові логістичні ланцюжки і задіяти при цьому всі наявні прикордонні переходи‎», — відзначив Валерій Ткачов. ‎ 

По-друге, продовжує заступник директора департаменту комерційної роботи «Укрзалізниці», це технічна неготовність залізничних інфраструктур суміжних держав до різкого зростання обсягів перевезень українських вантажів. Залізниці Польщі, Угорщини, Словаччини, Румунії, Молдови виявилися не готовими до того, що в рази зросте попит на перевезення вантажів з боку України. Раніше на стиках така кількість вантажів не передавалася. 

«І наостанок третє, це відсутність цілодобового режиму праці фітосанітарних, ветеринарних та митних органів на окремих прикордонних переходах, наявність дублюючих оглядів і процедур прикордонними та неузгоджене питання курсування українських вагонів після перестановки візків залізничною мережею Польщі»‎, — розповів Валерій Ткачов.   

Він додає, що також треба розуміти, яку роль відіграє залізничний транспорт в Україні і яку в ЄС. Частка залізного транспорту у вантажоперевезеннях і в цілому в транспортній системі в сусідніх країнах становила від 15 до 40%, в той час, як в Україні — 55-70% в різні періоди.

Нагадаємо, що у квітні УЗ збільшила показники навантаження зернових.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus