В Мінагрополітики заявили, що світ гостро відчує продовольчу кризу в середині липня

Уже в середині липня світ почне гостро відчувати продовольчу кризу, спровоковану війною росії проти України. І всі основні світові організації, які повинні вирішувати та передбачати такі кризи, не до кінця розуміють об’єми нинішніх проблем.

Про це повідомив міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський, пише Мінагрополітики

За словами міністра, Україна не вивезла ще 5-10 млн т пшениці цього урожаю, як було заплановано раніше. Україна не зможе засіяти в тому об’ємі, в якому хотіли на наступний рік. Це відчують усі ринки. 

«‎Я думаю, що світ почне гостро це відчувати десь в середині липня, тому що багато країн Північної Африки, арабських країн, країн Південно-східної Азії досі споживають те, що закупили раніше, ті резерви, які сформовані. У них іще є гроші щось дотувати, щось здешевити. Але вони усі чекають нового врожаю. Як і в будь-якій ситуації, кожен надіється на краще. Мовляв, якось саме вирішиться. Але ж ми розуміємо, що саме не вирішиться», — підкреслив Микола Сольський. 

Читайте також: «‎Як ООН голодом лякає, або Про реальні причини світової продовольчої кризи»

За його словами, рівно через два місяці усі побачать, що зерна з України немає й альтернативи у світі особливої не буде. Микола Сольський порівнює ситуацію з нафтою, обсяг експорту якої неможливо різко, за місяць, наростити. 

«‎‎Уся північна півкуля вже пройшла посівну. Американський та канадський фермери вже засіяли усе кукурудзою, соєю та чимось іншим. Вони не будуть переорієнтовуватись на серпень на інші культури», додав Микола Сольський.

Міністр прогнозує, що такий ціновий цугцванг почнеться саме у липні і багато країн зрозуміють, що, попри те, як далеко вони розташовані від нас, від лінії фронту з росією, вони все одно платять за цю війну.

Нагадаємо, ‎раніше Сольський заявляв, що цього літа на карту буде поставлено долю трьох урожаїв: торішнього, цьогорічного і майбутнього.

 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus