росія заявила, що відкриває два коридори для іноземних кораблів з українських портів (ОНОВЛЕНО)

Одеський морський торговельний порт
Одеський морський торговельний порт
Джерело фото: Latifundist.com

Міжвідомчий координаційний штаб російської федерації з гуманітарного реагування заявив, що відкриває два коридори для того, щоб іноземні кораблі могли залишити заблоковані українські порти, йдеться у заяві.

У заяві зазначається, що у шести портах (Херсон, Миколаїв, Чорноморськ, Очаків, Одеса та Південний) залишаються заблокованими 70 іноземних суден із 16 держав.

У відомстві «запевняють», що «створені офіційним Києвом загрози обстрілу та висока мінна небезпека не дозволяють судам безперешкодно вийти у відкрите море».

«Збройні сили росії щодня з 08:00 до 19:00 (за московським часом) відкривають два морські гуманітарні коридори, що являють собою безпечні смуги руху суден», — йдеться у повідомленні.

Зокрема, у Чорному морі — для виходу з портів Херсон, Миколаїв, Чорноморськ, Очаків, Одеса та Південний у південно-західному напрямку від територіального моря України довжиною 80 миль та шириною 3 милі.

В Азовському морі — для виходу з порту Маріуполь довжиною 115 миль та шириною 2 милі у напрямку Чорного моря.

ОНОВЛЕННЯ

Заступник міністра закордонних справ росії Андрій Руденко підтвердив готовність надання гуманітарних коридорів для суден, які перевозять продовольство з України, в обмін на скасування деяких санкцій.

«‎Ми неодноразово заявляли з цього приводу, що розв'язання продовольчої проблеми вимагає комплексного підходу, включно зі зняттям санкцій, накладених на російський експорт і фінансові операції. Це також вимагає розмінування українською стороною всіх портів, де стоять на якорі судна»‎, — акцентує російський політик. 

Додається, що росія та ООН постійно комунікують з цього приводу.

Нагадаємо, що Генсек ООН Антоніу Гутерріш веде перемовини з росією та іншими країнами з метою відкриття вивезення зерна з портів України в обмін на пом'якшення санкцій щодо експорту добрив із росії та білорусі.

Через блокування морських портів Україна втрачає $170 млн щодня, а експортні можливості нашої країни впали більш ніж на половину.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus