Розблокування українських портів обговорюється в ООН в обмін на пом'якшення санкцій проти росії та білорусі

Генсек ООН Антоніу Гутерріш веде перемовини з росією та іншими країнами з метою відкриття вивезення зерна з портів України в обмін на пом'якшення санкцій щодо експорту добрив із росії та білорусі.

Про це пише The Wall Street Journal

Відзначається, що росія перекрила українські чорноморські порти, щоб послабити країну та завоювати її узбережжя. Війна в Україні також порушила російський експорт, і пан Гутерріш прагне усунути бар’єри, зокрема західні санкції, щоб повернути на ринок більше російського та білоруського калію.

«Нам потрібно знайти спосіб повернути виробництво продуктів харчування в Україні та виробництво продуктів харчування та добрив у росії, попри війну‎», — акцентував генсек ООН.‎ 

За словами дипломатів, росія наразі не веде серйозних перемовин щодо угоди. Туреччина, своєю чергою, висловила готовність брати участь в угоді, в тому числі шляхом видалення мін з моря та управління судноплавством.

Додається, що наразі білоруський калій заборонений на світових ринках під санкціями Заходу. 

Нагадаємо, що експерти прогнозують закриття частини ОЕЗів та зменшення виробництва соняшнику.

 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus