Румуни скоро почнуть в портах заміщати українське зерно своїм — думка

Чи не основною причиною черг на Сулину учасники ринку називають румунську сторону. Вона, як оператор каналу Суліна, виявилася неготовою до такої кількості суден. Адміністрація каналу досить консервативна щодо підходів та швидкостей. Водночас всі учасники ринку з насторогою очікують, що буде через місяць — саме тоді стартує зерновий сезон в Румунії. 

Про це йдеться в матеріалі «‎Баржі, затори і початок зернового сезону у Румунії. Що робити дунайським портам?»на Latifundist.com

«Через місяць стартує румунський сезон, вони віддаватимуть пріоритет своєму врожаю. Сьогодні ми вже бачимо, що вони оперативно проводять свої судна. Акцент зміщуватиметься», — розповідає трейдер компанії Quadra Commodities Максим Ковиркін

Портовики зазначають, що в портах Адріатики, Балкан та по залізницях у їхньому напрямку аналогічна ситуація — пріоритет лише своїм виробникам та експортерам зерна, насіння та олії, бо новий сезон у них уже розпочався. 

«‎Місцеві аграрії, які контролюють перевезення та перевалку в портах, ставлять умови — хочеш привезти до порту, то якщо їм продавати українську продукцію на їхніх же умовах. При цьому вони не хочуть збільшувати портові потужності з перевалки та кількість рухомого складу для обсягів агровантажів з України, але тарифи на перевалку та перевезення встановлюють космічні», — йдеться в повідомленні. ‎ 

Читайте також: «‎Коридор для зерна з українських портів, або Чергова пастка росіян».‎ 

Додається, що в результаті ціна в українського виробника знижується, незважаючи на відносно високу ціну на зовнішніх ринках. Логістика за рахунок високих тарифів та довгострокових простоїв з'їдає всю економіку постачання.

Нагадаю, що Румунія не встигає оформлювати судна, що йдуть за українським зерном. Це спровокувало багатоденний затор у Чорному морі біля Дунаю розміром близько 100 кораблів.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus