«Коридор для зерна» з українських портів, або Чергова пастка росіян

МТП «Південний»
Морський торговельний порт «Південний», Одеська область

росія відкриває два морські коридори, щоб іноземні кораблі могли залишити заблоковані українські порти. Звучить привабливо, еге ж? Але на перший погляд. Окупанти продовжують гру з шантажем світу голодом.

Вчора ​​проти ночі росіяни заявили, що іноземні кораблі можуть залишити заблоковані порти України. Устами Міжвідомчого координаційного штабу рф з гуманітарного реагування сказали, що це стосується портів Чорного і Азовського морів:

  • у Чорному морі — порти Херсона, Миколаєва, Чорноморська, Очакова, Одеси та Південного у південно-західному напрямку від територіального моря України довжиною 80 миль та шириною 3 милі.
  • В Азовському морі — для виходу з порту Маріуполь довжиною 115 миль та шириною 2 милі у напрямку Чорного моря.

Навздогін заступник міністра закордонних справ росії Андрій Руденко повторив тезу, яку вже раніше озвучував, — розблокування в обмін на зняття санкцій. Принагідно додав, що це також вимагає розмінування українською стороною всіх портів, де стоять на якорі судна. Руденко натякнув, що росія у цьому питанні на контакті із ООН.

У це легко повірити, адже генсек ООН Антоніу Гутерріш вже заявляв, що веде перемовини з росією та іншими країнами з метою відкриття вивезення зерна з портів України в обмін на пом'якшення санкцій. У цьому випадку йшла мова конкретно про експорт добрив з росії та білорусі.

Твіт Антоніу Гутерріша із закликом до світу об'єднуватися

Читайте також: Як ООН голодом лякає, або Про реальні причини світової продовольчої кризи

Коментуючи заяви росіян, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба зневажливо висловився про те, що Москва хоче дозволити Україні відвантажувати зерно.

«росія займається шантажем, кажучи, що вони розблокують український сільськогосподарський експорт, якщо Захід зніме санкції, впроваджені проти росії. На жаль, деякі країни ведуться на це. Я отримав сьогодні звіт, що одна дуже важлива міжнародна високопосадова особа, яка відповідає за глобальну торгівлю, також ведеться на це і починає говорити: «Можливо, це хороша ідея, тому що порятунок людей від голоду важливіший, ніж запровадження санкцій проти Росії», розповів міністр на Всесвітньому економічному форумі в Давосі.

Твіт Дмитра Кулеби про шантаж рф світу з метою позбавитися санкцій

Читайте також: «Українська рана» на ринку пшениці. Хто замінить нас на ринках Близького Сходу та Африки?

На думку Кулеби, треба протидіяти російському наративу про те, що єдиний спосіб запобігти глобальній продовольчій кризі — це зняти санкції з них. Натомість слід наголошувати на протилежному — що це лише Росія несе відповідальність за цю глобальну продовольчу кризу.

Коридори не новина

Заява росіян про морські коридори розійшлася усіма світовими медіа, хоча узагалі-то це не новина — вони і раніше говорили про таку можливість, нагадує головний редактор BlackSeaNews Андрій Клименко.

Морська міна, яку винесло на узбережжя в Одеській області у середині травня

Розбираємо з Андрієм безпекову сторону морського узбережжя. Перший і очевидний фактор — замінування. Воно відбулося ще до війни. Хоча, на думку співрозмовника, під час її перебігу акваторію ще більше замінували.

«Звичайно, якісь залишені коридори. Але щоб гіпотетично почати пропускати комерційні судна з наших портів, треба це об'явити — де заміновано, а де є проходи. Зробити це — означає порушити систему оборони узбережжя. А де гарантія, що росіяни цим не скористаються, і як тільки ми це зробимо, підуть вже по відомим шляхам?», — каже Клименко.

Тож розблокування — питання військове. І на переконання співрозмовника, не лише українських військових. В ідеалі — військово-морська гуманітарна операція.

Вона має включати розмінування, фізичний захист морського судноплавства від надводних, підводних та повітряних загроз.

Подібні приклади в історії вже мали місце. Наприклад, Конвой HX 47конвой транспортних і допоміжних суден у супроводженні кораблів ескорту, який прямував від канадського Галіфаксу до Ліверпуля.

Де росія і де морські коридори?

Андрій Клименко зазначає, що це має бути не ситуативна акція, а повноцінне розблокування. Та і враховуючи те, що в Україні 25 млн т у портах, щоб його вивезти потрібно не один місяць.

Зерновий сезон наближується і питання деблокади стоїть ще гостріше, каже Геннадій Іванов, директор BPG Shipping і Kronos Bulkers. Він погоджується з Клименком, що воно у перше чергу безпекове, але чимало і інших питань.

«Багато технічних питань. У нас же часто люблять йти на глобальний рівень, не пройшовши технічний. Наприклад, якість зерна. У випадку з пшеницею треба розуміти, що за цей час вона могла зіпсуватися, оскільки не у всіх випадках фумігована. Плюс деякі судновласники банально можуть не захотіти вийти з порту, бо їм не заплатили фрахт чи не дали гарантію такої оплати. Не забуваймо, що судна стоять без екіпажу. Не факт, що є паливо не борту. Тому треба база і розуміння ситуації по кожному судну, щоб на момент деблокади (а вона рано чи пізно настане) не було проблем, судна могли вийти і на їх місце стали інші», — додає він.

Судноплавство у Чорному морі станом на 26 травня 2022 року. Джерело: marinetraffic.com

А доки питання портів стоїть на місці, треба розуміти мотиви росіян з подібними «жестами доброї волі». Україна не піде на розмінування, не маючи безпекових гарантій. У таких умовах легше всього звинуватити нас у продовольчій кризі, голоду в Африці і т.д.

Костянтин Ткаченко, Latifundist.com

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus