Експерт розповів, хто зможе заробити на зберіганні та перепродажі овочів та фруктів

Щоб закладені в будівництво фінанси окупилися потрібно зводити овоче- і фруктосховища тим господарствам, де вирощують великі врожаї продукції. Заробити на оренді або шляхом закупки і подальшого продажу продукту не вийде. 

Таку думку висловив економіст інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак у своєму блозі «‎Будівництво овочесховища: скільки коштує та кому вигідно будувати»‎ на Elevatorist.com.

За його словами, спекуляції на ціні (багато хто хоче купити дешево і продати дорого), то вартість продукції під час її збирання далеко не завжди є нижчою, ніж після зберігання. Більш того, десятки тисяч тонн овочів та інколи й фруктів, куплених восени дорого і збережених багато місяців, фактично йде на смітник.

«Якісне сховище — це дуже дорогий проєкт, тому оренда має бути дуже високою, щоб перекрити інвестиції. А високу оренду за неторгове приміщення поставити неможливо»‎, — пояснює експерт.

  

Також варто звернути увагу, що потрібно вирощувати продукцію спеціально для тривалого зберігання. Якщо в господарстві не готові повністю змінювати технологію вирощування — сорти, захист рослин, методи та способи збирання врожаю — то не варто братися за будівництво.

«Адже сховище —  це не санаторій. Якість продукції в ньому може тільки погіршуватися. Покращити її неможливо. А продукція неідеальної якості зберігатися не буде», — наголошує Андрій Ярмак.

Читайте також: «Будівництво овочесховища: скільки коштує та кому вигідно будувати‎»‎ 

Якщо господарства мають невеликі об’єми врожаїв — до 1200 тонн однорідної продукції для тривалого зберігання — експерт радить не вкладатися в будівництво власного сховища. 

Нагадаємо, що заводам по заморозці ягід, овочів та фруктів не вистачає сировини для переробки.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus