Підсумки посівної: площі під ярою пшеницею збільшились, а під кукурудзою — суттєво зменшились

Українські аграрії у 2022 році в умовах воєнного стану завершили найскладнішу посівну кампанію в історії країни.

Про це повідомила пресслужба Комітету ВРУ з питань аграрної та земельної політики.

Зазначається, що цього року відбулася зміна структури посівних площ.

«На це вплинуло декілька факторів: собівартість витрат на гектар, можливість реалізації для внутрішніх потреб і те, яка врожайність продукції з гектара землі та її вартість за тонну. Найбільша зміна в структурі посівів стосувалася пшениці, кукурудзи, соняшнику та сої», — акцентували у повідомленні.

Так, якщо у 2021 році ярої пшениці було посіяно 42 тис. га, то цього року — майже 200 тис. га (тобто майже у 5 разів більше). 

Додається, що площа посівів сої залишилася на рівні попереднього року — близько 1,25 тис. га (торік — 1,3 тис. га), але в цьогорічній структурі посівів її обсяги збільшилися, оскільки в цілому скоротилися посівні площі.

Читайте також: «‎Виробництво пшениці 2022: де і скільки пшениці зберуть у світі?»‎ 

Крім того, площі посівів під соняшник скоротилися у порівнянні з минулим роком, але несуттєво, і зберегли високий показник у 4,7 млн га. Щодо кукурудзи, то відбулося скорочення посівів: цього року 4,6 млн проти 5,5 млн га торік, що пов’язано насамперед із тим, що кукурудза дає велику врожайність і складніша в логістиці.

Нагадаємо, за прогнозами УЗА, врожай зернових і олійних культур в Україні буде на рівні 66,5 млн т.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus