Україна та росія узгодили основні технічні питання для розблокування портів — ООН

За результатами переговорів у Стамбулі делегацій України, росії, Туреччини та ООН, були узгоджені основні технічні питання.

Про це заявив міністр національної оборони Туреччини Хулусі Акар, пише пресслужба Міністерства оборони Туреччини.

За словами міністра, зустріч відбулась «‎в позитивній та конструктивній атмосфері».

«Були узгоджені основні технічні питання, такі як створення координаційного центру в Стамбулі, де будуть присутні представники всіх сторін, спільний контроль у портах виходу та прибуття, забезпечення безпеки мореплавання на шляхах відправлення‎», — заявив голова турецького оборонного відомства Хулусі Акар. 

Він додав, що українська та російська делегації мають знову зустрітися у Туреччині наступного тижня. 

«‎‎На цій зустрічі, яку ми проведемо наступного тижня, будуть ще раз розглянуті всі деталі та підписано виконану нами роботу», — підсумував міністр.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш під час відеозвернення підтвердив наміри країн підписати угоду вже на наступному тижні.

«На наступному тижні буде повторна зустріч. Я сподіваюся, що буде фінальний договір, який підпишуть всі сторони», — зауважив генсек ООН.

Читайте також: «‎Війна закінчилась, чи скоро Україна поверне позиції на зерновому ринку? Прогнозуємо з професором з США»‎ 

Варто додати, що раніше Reuters повідомляв, що обговорюється план, який включає використання українських суден, які Україна буде проводити через заміновані води порту. 

«росія, зі свого боку, погоджується на перемир'я під час руху вантажів. Водночас Туреччина за підтримки ООН буде перевіряти кораблі, щоб переконатися у відсутності на облавках контрабандних поставок зброї, про що неодноразово говорила російська сторона‎», — пише видання.

Відзначається, що росія наполягає на усуненні «перешкод експорту», створених західними санкціями, зокрема у сферах страхування суден, логістиці, транспортних послугах та банківських операцій.

Читате також: «‎Як росіяни перевозять до Туреччини крадене українське зерно: маршрут та схема легалізації»‎ 

Нагадаємо, що росія навмисно блокує українські порти та морські шляхи у Чорному морі для вивозу зерна з України, а також перешкоджає вивезенню залізницею, завдаючи ракетних ударів по елеваторах та залізничній інфраструктурі. Кремль прагне спровокувати голод в африканських країнах, який призведе до хвилі міграції в Європу, сподіваючись чинити таким чином тиск на ЄС. Кремлівські високопосадовці вимагали зняти з рф санкції, введені за війну в Україні, в обмін на розблокування українських портів.

 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus