Уряд спростив процедури оформлення карантинного та фітосанітарного сертифікатів

Уряд спростив процедури оформлення карантинного та фітосанітарного сертифікатів, що допоможе прискорити переміщенні сільськогосподарської продукції рослинного походження Україною та за її межі 

Про це пише пресслужба Мінагрополітики. 

Постановою, яка розроблена на виконання Закону України № 2246-IX, зокрема передбачено приведення у відповідність до вимог діючих процедур в частині:

1) оформлення карантинного сертифіката щодо зменшення випадків, коли такий сертифікат є обов’язковим при переміщенні Україною сільськогосподарської продукції рослинного походження та насіння. 

Зокрема, скасовано вимогу оформлення карантинного сертифіката при переміщенні вантажів з імпортованим насінням; 

  • карантинний сертифікат є обов'язковим виключно у разі вивезення рослинної продукції з карантинної зони та за умови, що така продукція може поширювати карантинний організм, щодо якого запроваджено карантинний режим.

 

2) спрощення процедури переоформлення фітосанітарного сертифіката, необхідного при експорті с/г продукції рослинного походження, а саме: 

  • для переоформлення зазначених сертифікатів висновок фітосанітарної експертизи (аналізів) потрібен не завжди, а лише у разі зміни країни призначення вантажу, за умови, якщо фітосанітарні заходи такої країни вимагають відсутність шкідливих організмів, на наявність яких фітосанітарна експертиза (аналізи) не проводилась;
  • на сьогодні висновок фітосанітарної експертизи потрібен у 100 % при оформленні фітосанітарного сертифіката;

3) оформлення фітосанітарного сертифіката та фітосанітарного сертифіката на реекспорт в електронній формі, а не виключно у паперовій формі, як це є на сьогодні.

«Прийняті зміни сприятимуть спрощенню оформлення документів, необхідних не тільки для експорту сільськогосподарської продукції рослинного походження, а й для переміщення територією України такої продукції», — резюмують в Мінагрополітики.  

Читайте також: «‎Шота Хаджишвілі: У розумінні, як працюватимуть зернові коридори — ще й кіт не валявся»‎ 

Нагадаємо, що Кабмін прийняв постанову №398 про спрощення умов ведення бізнесу в період воєнного стану, яка діятиме на період воєнного стану та протягом 90 днів з дати його припинення або скасування.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus