Внутрішні ціни на зерно в Україні можуть зрости — Сольський

З відкриттям українських портів ціни на зернові культури на внутрішньому ринку можуть зрости, тоді як на глобальному — зменшитись.

Про це розповів міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський, пише «‎Укрінформ»‎.

За його словами, біржа відреагувала ще в день підписання угоди: котирування на пшеницю і кукурудзу дещо знизилися. Разом з тим, для українських аграріїв відпускна ціна уже збільшилася: на 20–30% на ріпак, 10–20% на кукурудзу, та 10% на пшеницю.

«Наразі важко спрогнозувати, як поведуть себе ціни на ринках. Але, припускаю, з відновленням українського експорту ціни на глобальному рівні зменшаться. Водночас в Україні, очевидно, це буде зустрічний рух», — наголосив він.

Читайте також: «‎Велике горе, як глибоке море, або Чому «морська» спільнота сумнівається у деблокаді портів»‎ 

Сольський відмітив, що якщо сьогодні ціна кукурудзи в румунському порту становить $340-350 за тонну, то український аграрій з цієї суми отримує лише $160 за тонну, решту він витрачає на ускладнену логістику.

«Раніше такої різниці не було. Наприклад, у минулі роки, коли здійснювалися морські перевезення, український фермер отримував 80% вартості тонни свого збіжжя. Зараз — близько 20%, саме через збільшення логістичних витрат на перевезення зерна суходолом та річками»‎, — сказав Сольський.

Та додав, що у будь-якому випадку, зменшення ціни логістики підвищить дохідність агровиробників.

Нагадаємо, що з початку 2022/23 МР Україна експортувала понад 1 млн т зерна.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus