Ціни на мінеральні добрива продовжують рости

Станом на початок серпня на українському ринку селітра продавалась по 30-31 тис. грн, карбамід — по 36-41 тис. грн. Про це у матеріалі «Ціни — космос. Чи будуть аграрії економити на мінеральних добривах?» розповів директор з маркетингу та розвитку бізнесу компанії VVM Сергій Рубан.

Якщо ціни на NPK ще у травні складали 27-29 тис. грн, то вже на початку серпня зросли до 36,5-39 тис. грн. Особливо помітно зріс у ціні калій. Для порівняння: у вересні минулого року калій продавався по 15-15,5 тис. грн, у кінці травня цього року його відвантажували по 25-27 тис. грн, а на початку серпня — по 40-43 тис. грн.

За словами Сергія Рубана, хоча ціни на мінеральні добрива високі, та аграрії в західних регіонах, з вірогідністю 99%, залишать їх кількість на тому рівні, що і раніше. А от у прифронтових областях аграрії будуть вносити добрива по мінімуму. Немає коштів і високі ризики.

 «Перевага буде надаватися продуктам низького та середнього цінового сегменту. Високоефективні продукти якщо і будуть використовуватися, то тільки з розрахунком що їх можна внести менше. На ринку завжди є 20% аграріїв-новаторів, які охоче беруть новий вид добрив. Вони впевнилися, що при правильному внесенні дорогі продукти більш ефективні, тому готові йти на експерименти. В поточному році про експерименти не чув. Але, наприклад, дорогі продукти компанії Yara ті інших відомих виробників аграрії беруть і достатньо активно», — розповів Сергій Рубан.

На світовому ринку ціни на азотну групу ростуть, натомість на калій гранульований падають. На NPK після спаду дещо вирівнялися.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus