Ostchem збільшив ціни на мінеральні добрива на 10-15%

Холдинг Ostchem, який займається виробництвом азотних добрив та є ключовим напрямком бізнесу Group DF, підвищив ціни на мінеральні добрива на 10-15%, пише «‎Інтерфакс-Україна».‎

«Ціни переглянули через різке подорожчання газу та курсові коливання. У собівартості ціна природного газу становить понад 70-80%‎»‎, заявив директор департаменту корпоративних комунікацій Group DF International Олег Арестрахов.

Згідно з інформацією на сайті Group DF, роздрібна ціна з доставкою до домогосподарства в межах 200 км зросла наступним чином:

  • аміачна селітра зросла на 8,7% — до 34,8 тис. грн за т; 
  • карбамід подорожчав на 6,8% — до 39,8 тис. грн за т, 
  • вапняково-аміачна селітра піднялась в ціні на 11,8%, до 28,2 тис. грн за т, 
  • КАС — здорожчав на 15,2%, до 32,500 тис. грн за т.

Олег Арестрахов відмітив, що поки що тренд невтішний: ціни на зерно падають, а великі виробники добрив в ЄС один за одним зупиняються через зростання ціни на газ.

За його словами, те, що відбувається на ринку добрив, — частина ланцюгової реакції, яка почалася восени минулого року, тоді як війна стала лише каталізатором цієї реакції. Тому є всі підстави очікувати подальшого зростання цін на добрива та зменшення їхньої доступності як на глобальних ринках, так і на внутрішньому.

Читайте також: «‎Ціни — космос. Чи будуть аграрії економити на мінеральних добривах?»‎ 

«‎‎В Україні споживання добрив впало мінімум на 30-40%, і це завдання уряду та Кабміну максимально ефективно підтримати аграріїв через різні інструменти , щоб не відбулося суттєвого зменшення врожаю у 2023 році», — вважає Арестархов.

На його думку, виробники знижуватимуть маржинальність, але вони не зможуть продавати добрива нижче за собівартість.

Нагадаємо, що Європа втратила близько половини своїх потужностей з виробництва аміаку та 33% виробництва азотних добрив. Нестача добрив у Європі посилилася після того, як Yara скоротила виробництво через різке зростання цін на газ.

 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus