Туреччина у декілька разів збільшує платню за прохід через свої протоки Босфор і Дарданелли

Туреччина вп'ятеро збільшить плату за проходи кораблів через протоки Босфор і Дарданелли, відповідно до прав, які надані їй Конвенцією Монтре, що регулює прохід цими протоками.

Про це повідомляє турецьке видання Sabah.

Зазначається, що рішення набуде чинності 7 жовтня. За підрахунками турецької влади, поточний дохід від зборів з $40 млн збільшиться до $200 млн.

Згідно з Конвенцією Монтре від 1936 року, Туреччина зберігає за собою право вимагати оплату за маяки, рятувальні та медичні збори від суден, що проходять через Босфор і заходять і виходять із Дарданелл.

Однак у той час розрахунок здійснювався на основі загальної валюти «жермінальний франк‎»‎, який дорівнював 0,29 г золота, незалежно від поточних обмінних курсів, інфляції. 

Читайте також: «Костянтин Орел: Страхові ставки за роботу в зернових коридорах можуть змінюватись протягом доби‎»‎ 

1983 року Туреччина встановила курс франка на рівні 0,8063 долара. Однак згодом ця сума зменшилася через зростання інфляції та вартість золота у світі. Тому ціна франка тепер була збільшена в 5 разів і визначена як $4 за тонну вантажу.

Нагадаємо, що світовий страховий брокер та консультант з ризиків Marsh і синдикат Lloyd's of London та провідний світовий андеррайтер зі спеціалізованого страхування Ascot заявили, що вони забезпечили страхування судна, яке перевозить зерно та продукти харчування з одного з чорноморських портів України у рамках нової програми страхування морських вантажів та ризиків в умовах війни.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus