Аграрії виступають проти повернення акцизу на пальне

Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ). повторно звернулася до профільних Комітетів ВРУ з проханням запобігти поверненню акцизу на пальне у період воєнного стану, пише УКАБ.

Основна мета законопроєкту залишається незмінною — повернення на період до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, ставки акцизного податку на бензини моторні, важкі дистиляти та інші нафтопродукти, скраплений газ, бутан, ізобутан. 

Однак, як зазначили в УКАБ, наразі повернення акцизу на пальне спричинить додаткове фінансове навантаження на бізнес, який й без цього існує на межі рентабельності.

«До того ж, для подальшого залучення інвестицій для стимулювання внутрішньої переробки відповідної СГ продукції та виробництва біопалив в Україні, необхідно повністю на період дії воєнного стану скасувати акциз на палива моторні альтернативні для подальшого розвитку біогазових комплексів націлених на виробництво біоетанолу та біодизелю. Крім того, це дозволить частково вирішити питання зі зберіганням аграрної продукції, адже її частина буде йти на переробку», — йдеться у зверненні.

Водночас аналізуючи європейський досвід, бачимо, що у Люксембурзі взагалі нульовий акциз на моторне паливо для аграрних робіт, Румунія та Кіпр передбачають акциз у розмірі 21,00 євро за 1000 л. Тобто, можна спостерігати, що в багатьох країнах Європейського Союзу акциз на паливо для аграрного сектору є значно меншим, ніж запропоновано у законопроєкті №7668-д

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus