росія спробує зірвати дію «‎зернової угоди» ближче до листопада‎ — Дмитро Кулеба

росія може активізувати спроби зірвати продовження строку дії «‎зернової угоди»‎ про розблокування експорту зерна з українських морпортів ближче до завершення її дії у листопаді.

Про це міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив у інтерв'ю «РБК-Україна‎»‎.

«Не зараз, але ближче до завершення її дії в листопаді ми побачимо спроби росії поставити цю угоду під сумнів і зірвати її продовження. Для цього ми вже працюємо з усіма ключовими гравцями, і з ООН, і з Туреччиною як гарантами цієї угоди, і з країнами-отримувачами нашої сільськогосподарської продукції для того, щоб не допустити цього зриву‎»‎, — зауважив Кулеба.

Водночас генсек ООН Антоніу Гутерреш відмітив, що усунення перешкод, «які все ще існують щодо експорту російських добрив, абсолютно необхідне». Генсек ООН зазначив, що ведуться переговори щодо можливості експорту аміаку з росії через Чорне море.

Читайте також: «‎Місяць зерновим коридорам: що з цінами на зерно та чому аграрії західних регіонів не поспішають у порт»

«Ми ризикуємо отримати кризу на ринку добрив. У нас є новини з різних куточків світу, де посівні площі набагато менші, ніж у попередньому циклі, а це означає, що ризикуємо мати у 2022 році реальну нестачу продовольства», — пояснив Гутерреш.

Нагадаємо, що задля стабілізації Стамбульської зернової угоди ООН підштовхує Україну та росію до домовленостей з транспортування російського газу аміаку українською територією. Надалі американська компанія Trammo реалізовуватиме його на світовому ринку.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus