ООН прагне розширити зернову ініціативу, включивши в неї транзит російського аміаку — Reuters

Задля стабілізації Стамбульської зернової угоди ООН підштовхує Україну та росію до домовленостей з транспортування російського газу аміаку українською територією. Надалі американська компанія Trammo реалізовуватиме його на світовому ринку.

Про це пише Reuters з посиланням на західного дипломата, обізнаного в цьому питанні.

Відповідно до запропонованої угоди, газоподібний аміак, що належить російському виробнику добрив «Уралхім», доставлятиметься трубопроводом до російсько-українського кордону. Далі, за словами дипломата, його придбає торгова компанія Trammo зі штаб-квартирою у США.

Згідно з пропозицією, Trammo, як власник аміаку, транспортуватиме його територією України, оплачуючи при цьому в бюджет країни збори за перекачування та транзит, і продаватиме його на світові ринки з українського Чорного моря.

Читайте також: «‎Місяць зерновим коридорам: що з цінами на зерно та чому аграрії західних регіонів не поспішають у порт»

«Наявність ключової російської компанії для експорту через ті ж таки чорноморські коридори, через які проходить українське зерно, стабілізує домовленість і може призвести до більш довгострокового продовження угоди», — сказав дипломат.

Трубопровід, яким аміак транспортується з російського Поволжя в український чорноморський порт Одеса, був побудований близько 40 років тому і розрахований на перекачування до 2,5 млн т аміаку на рік.

Нагадаємо, що ‎президент рф стверджував, що майже всі судна з українським продовольством «прямують не до найбідніших країн, а до країн Європейського союзу‎». Тому, за його словами, ‎варто задуматися про те, щоб обмежити напрямок вивезення зерна та іншого продовольства за цим маршрутом.

Президент України Володимир Зеленський відповів, що українське продовольство експортується на три континенти — в Африку, в Азію та у Європу. А закиди росії назвав черговою «відверто брехливою заявою‎», що нібито абсолютна більшість українського зерна експортується саме у європейські країни.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus